Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o scrisoare prin care informează că a aprobat instruirea a circa 50 de militari ucraineni în România, dar și tranzitarea teritoriului nostru cu echipamente și bunuri donate de Finlanda Ucrainei.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, reunite luni în format hibrid, au luat act de scrisoare și au trimis-o spre Comisiile de apărare.

În text se arată că "deteriorarea climatului de securitate și stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, unde Rusia a continuat agresiunea împotriva Ucrainei, a generat efecte multiple, cu impact nu doar asupra Ucrainei, ci și asupra securității europene și euroatlantice. Ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei au continuat acțiunile de sprijinire la nivelul NATO și al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei și a cetățenilor acesteia, incluzând eforturi de natură politico-diplomatică, economică, financiară, umanitară sau sectorială, dar și pentru promovarea aplicării instrumentelor dreptului internațional sau combaterea crizei alimentare globale. Acest curs de acțiune a dus la consolidarea solidarității euroatlantice și la adaptarea eforturilor în ceea ce privește politica de securitate și apărare, din perspectiva creșterii resurselor și a implicării operaționale în regiune".

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistență adresate de Ucraina în vederea creșterii rezilienței acestui stat, în luna octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a transmis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente și bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum și organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire și să opereze echipamentele donate.

De asemenea, partea finlandeză a solicitat și asigurarea, cu titlu gratuit, a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii).

"Implicarea României în activitățile de susținere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă al statelor membre NATO, prin măsuri de asigurare și garantare a securității și apărării membrilor Alianței, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade.
Totodată, participarea României la activitățile de instruire a efectivelor Forțelor Armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susținerea și realizarea pe teritoriul României a acțiunilor destinate efortului de apărare colectivă", se mai arată în scrisoarea trimisă de Iohannis Parlamentului.

În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituția României și ale Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Iohannis a aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate de către Finlanda Ucrainei și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoașterea, utilizarea și întreținerea echipamentelor donate.

Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor înregistrate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina).

+++

În urmă cu aproximativ o săptămână, întrebat de declarația lui președintelui Franței, Emmanuel Macron, conform căreia nu poate fi exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, Iohannis a spus că o astfel de decizie nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este stat membru.

"În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală. România nu va trimite combatanți în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua așa cum am făcut-o până acum. Am spus-o de multe ori, și îmi face plăcere să o repet: România este alături de Ucraina și de ucraineni și vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie", a mai spus Iohannis.