Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea inițiată de PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat.

Legea „privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică”, inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae și semnat de mai mulți colegi de partid, a fost votat de Parlament pe 10 iunie, în ciuda avizului negativ de la Guvern, amintește HotNews.

Proiectul prevede interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.

Legea a fost contestată de liberali la Curtea Constituțională, însă CCR a respins sesizarea, cu majoritate de voturi, pe 14 iulie.

Proiectul de lege a trecut pe repede înainte, fără dezbatere. A fost înregistrat în Senat pe 30 martie, iar pe 19 mai era deja aprobată, fără a fi dezbătut. A fost trimisă în procedură de urgență la Camera Deputaților, termenul pentru depunerea raportului fiind 9 iunie 2020. 

Prin lege, statul este blocat să vândă, însă nu și să cumpere. Proiectul prevede că statul poate cumpăra acțiuni de la companii din domeniul producerii de medicamente, din domeniul construcției de mașini, distribuția de energie electrică și termică, explorarea resurselor minerale, transport, distribuția apei potabile, poștă și comunicații, mai scrie Hotnews.