Proiectul de lege depus de liberali pentru înființarea Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri a fost promulgat luni de președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa a fost adoptată pe 27 februarie de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Proiectul, care vizează și completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare reprezintă o soluție oferită și de alte state, iar inițiatorii spun că astfel pot fi prevenite faptele săvârșite pe teritoriul altor state de către cetățeni români sau pe teritoriul statului nostru de către cetățeni străini prin comunicarea evidențelor înscrise în registre. 

Datele din registru nu sunt publice, acestea fiind pentru uzul autorităților în vederea prevenirii unor fapte din sfera traficului de droguri. 

Legea a fost inițiată de ministra Justiției, senatoarea PNL Alina Gorghiu, senatorii Daniel Fenechiu, Cristian Țâgârlaș și deputații Gabriel Andronache, Florin Roman, Ioan Cupșa, Cristina Trăilă, Lucian Bode.

Ea a fost depusă în luna septembrie 2023, în urma înmulțirii cazurilor de persoane depistate drogate la volan care au produs accidente grave, dar și pentru că țara noastră a devenit un important "hub" al drogurilor de mare risc. (Detalii)

După promulgare, Alina Gorghiu a transmis că în România consumul și traficul de droguri sunt pe un trend ascendent, iar în cursul anului 2023 a fost confiscată o cantitate de peste 1,1 tone de droguri de risc și mare risc, dar și peste 270 000 de comprimate de droguri de risc și mare risc.

Tot în 2023, a fost realizată cea mai mare captură de comprimate ecstasy din istoria structurilor antidrog din România (231.997 comprimate).