Proiectul de lege care vizează interzicerea vânzării către tinerii sub 18 ani a dispozitivelor electronice de fumat a fost promulgat miercuri de președintele Klaus Iohannis, după ce deputații au dat votul final pe inițiativă pe 27 februarie.

Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii 201/2016 și a Legii 349/2002.

Aleșii au notat în proiect că prin țigaretă electronică se înțelege "un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor si dispozitivul fară cartuș sau rezervor. Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință”.

Articolul 3, alineatul (1) din Legea 349/2002 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art.3.- (1) Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate.

Astfel, va fi interzisă și vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Interdicția spre vânzare se aplică și dacă aceste produse sunt comercializate prin intermediul automatelor sau prin intermediul dispozitivelor de tipul easybox/locker.

Produsele care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul "ATENTIE! ACEST PACHET CONȚINE PRODUSE DIN TUTUN ȘI/SAU PRODUSE CARE CONȚIN NICOTINĂ".

Un amendament respins în Comisie, dar adoptat în plen prevede că la categoria produselor interzise spre comercializare minorilor intră și: dispozitiv electronic pentru incalzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun - dispozitiv utilizat in cazul produselor din tutun încălzit sau produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun;

flacon de reumplere înseamnă un recipient cu un lichid care conține nicotină și care poate fi folosit pentru reumplerea unei țigarete electronice;

(pouch) pliculeț cu nicotină pentru uz oral - un produs fără tutun care conține nicotină și care este folosit pentru consumul oral de nicotină, sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective”;

 produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun – un produs nou care nu conține tutun ci este bazat pe un substrat înlocuitor al tutunului (inclusiv produse bazate pe plante, ierburi, fructe).

Persoanele responsabile din instituțiile și unitățile care administrează spațiile menționate la art.2 lit.m), n), nl) și n2) vor elabora și vor pune în aplicare regulamente interne pentru aplicarea art.3 alin.(l), (l1) și (13), inclusiv prin prevederea ca abatere disciplinară gravă a încălcării respectivelor dispoziții și marcarea spațiilor menționate cu indicatoare prin care să se indice Fumatul interzis și folosirea simbolului internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală.

O altă modificare la dezbaterile de luni din plen a fost că introducerea pe piață a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă, iar nivelul de nicotină conținut în fiecare pliculeț nu poate depăși valoarea de 20 mg.

Unitățile de învățământ au obligația introducerii în regulamentele interne a unor măsuri coercitive aplicate elevilor, pentru nerespectarea prevederilor referitoare Ia vânzarea/deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun.

Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor art.3 alin.(l), (l1) și (63) se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art.3 alin.(61), (62) și (63) se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 20.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Proiectul a fost depus de PSD și susținut și de aleși de la AUR și USR