Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după întâlnirea cu Angela Merkel și cu premierii Belgiei și al Luxemburgului, că a propus în cadrul discuțiilor înființarea unei agenții europene de combatere a terorismului.

Această nouă agenție ar urma să preia atribuțiile celorlalte instituții din domeniu, pentru a contribui la creșterea securității în Uniunea Europeană.

"Am propus ca o măsură concretă, deocamdată este o propunere și vedem cum se poate transpune în practică, crearea unei agenții europene de combatere a terorismulul. Ar fi o măsură concretă care ar înlcui multiplele autorități care se ocupă de prevenirea terorismului și ar putea realemente să crească securitatea propriu zisă, dar și sentimentul securității în interiorul UE", a declarat, vineri, la Berlin, Klaus Iohannis.

"Dacă vorbim despre o temă care este centrală în toate dezbaterile naționale, securitatea, trebuie să vedem cele două aspecte: securitatea externă, și vorbesc despre întărirea controlului la granițele externe ale Uniunii Europene, și securitatea internă, în special prevenirea actelor de terorism. Din păcate am avut prea multe astfel de acte", a spus Iohannis.

Președintele s-a întâlnit, în capitala germană, cu cancelarul Angela Merkel, cu premierii din Belgia și Luxemburg, în pregătirea reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava - 16 septembrie, pe tema viitorului Uniunii Europene.