Președintele Klaus Iohannis a trimis luni Parlamentului spre ratificare protocoalele de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, anunță Administrația Prezidențială.

"Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949", se arată în decret.

Astfel, Parlamentul, care acum se află în vacanță, urmează să fie convocat în sesiune extraordinară pentru ratificarea protocoalelor.

Pe 13 iulie, Guvernul de la București a adoptat un proiect de lege prin care ratifică protocoalele de aderare la NATO a Finlandei și Suediei.

"Este un demers pe care îl facem fiind conștienți de valoarea strategică privind aderarea celor două țări la NATO și este un demers pe care îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant, ținând cont că ne înscriem în rândul primelor țări care au demarat proiectul de ratificare", a declarat premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern.