Președintele Iohannis a transmis joi, în cadrul Recepției de Anul Nou a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, că actuala clasă politică are șansa de a accelera reformele, iar întârzierile existente sunt un semnal de alarmă pentru coaliție.

"România se află la începutul unui drum, un drum al reformelor importante în marile sisteme publice, al investițiilor și al accesării fondurilor europene. Preocupările actuale ale Guvernului și ale Parlamentului pentru reforme și investiții trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete, care să vizeze reformarea unor sectoare cheie, în domenii precum sănătatea, educația, transporturile, dar și în planul interacțiunii dintre stat și cetățean. Prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunități au fost ratate, lucruri care au încetinit sau chiar compromis iremediabil marile proiecte de dezvoltare ale României. Actuala clasă politică are deopotrivă șansa și responsabilitatea de a accelera reformele esențiale în beneficiul tuturor românilor", a spus Klaus Iohannis în alocuțiunea sa.

El a afirmat că țara noastră se confruntă, în continuare, cu spectrul dezechilibrelor economice, față de care trebuie găsite soluții sustenabile, iar în acest sens sunt esențiale consolidarea situației finanțelor publice, precum și aplicarea de politici de susținere a creșterii competitivității, cu accent special pe creșterea exporturilor și atragerea de investiții pe termen lung.

"Trebuie să fim conștienți că evoluțiile economice din perioada următoare vor fi direct influențate de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, atât la nivel european, cât și la nivel național. De noi toți depinde revenirea la normalitate, în condiții de siguranță sanitară", a mai spus președintele.

De asemenea, președintele consideră că trebuie să fim conștienți că evoluțiile economice din perioada următoare vor fi direct influențate de ritmul și succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, atât la nivel european, cât și la nivel național. De noi toți depinde revenirea la normalitate, în condiții de siguranță sanitară.

Iohannis a mai adăugat că a încurajat mereu dialogul onest dintre Guvern și reprezentanții mediului de afaceri, dar mai trebuie anumite clarificări.

"În anul 2020, buna comunicare dintre mediul de afaceri și Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate, atât la debutul crizei sanitare, cât și ulterior. Multe dintre efectele pozitive ale acestor măsuri continuă și în prezent. De exemplu, schema Kurzarbeit, schema IMM Invest, schema de garanții pentru întreprinderi mari urmează să producă în lunile următoare efectele așteptate. Încă persistă necesitatea clarificării unor reglementări și nevoia simplificării procedurilor pentru eficientizarea activității statului, în vederea sprijinirii efective a mediului privat. Cunosc faptul că oamenii de afaceri așteaptă din partea Guvernului seriozitate și eficiență", a mai explicat șeful statului.

Klaus Iohannis a transmis și că "întârzierile care există încă în aplicarea unor soluții sunt, totodată, semnale puternice pentru membrii coaliției de guvernare".

De altfel, referitor la companiile din România, președintele a spus că ele trebuie să devină mai competitive pe plan regional, să îndrăznească să dezvolte proiecte de investiții pe termen lung și să investească în produse inovatoare, utilizând cele mai noi și mai performante tehnologii.

"Cu toții ne dorim un mediu de afaceri partener, alături de care să putem conferi economiei viziune și stabilitate. Acest obiectiv, vital în noul context economic și geopolitic, poate fi realizat inclusiv prin îmbunătățirea imaginii României, atât în interiorul, cât mai ales în exteriorul țării. Marile companii pot promova, uneori mai eficient chiar decât autoritățile publice, avantajele unui mediu de business prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele românești de calitate, atracțiile turistice deosebit de variate, resursele naturale neexploatate și forța de muncă bine pregătită. Numai lucrând împreună, prin efortul comun al autorităților statului și al mediului de afaceri, putem atinge destinația drumului pe care România pornește la început de an, către reforma statului și bunăstarea economică", a spus spus în final președintele Klaus Iohannis.