Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, la o o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, că aderarea la Schengen a țării noastre ar transmite un puternic mesaj de solidaritate din partea UE.

Astfel, citat într-un comunicat de presă, Președinția spune că Iohannis s-a referit la întâlnirea cu ambasadorii și la tema aderării României la Spațiul Schengen, a cărei materializare ar transmite "un puternic mesaj de solidaritate și unitate din partea Uniunii și ar contribui substanțial la consolidarea securității europene".

Mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit pentru aderarea țării noastre la Schengen, președintele a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil.

Printre altele, Președintele României a susținut necesitatea continuării sprijinului european, al NATO, dar și la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienței acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.

El s-a pronunțat și pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.