Președintele Klaus Iohannis este de părere că a repus România pe radarul african prin turneul de zece zile pe care îl face în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal. Un reporter trimis special de Libertatea a "smuls" răspunsul de la președinte.

Luni dimineață, la întâlnirea dintre președintele Capului Verde, José Maria Neves, și cel al României, Klaus Iohannis, n-au fost admise întrebări de presă, notează Libertatea.

Ziarul a aflat că restricția a venit dinspre partea românească. De altfel, președintele gazdă acordase un interviu publicului din România, prin intermediul ziarului prezent la Praia, capitala Cabo Verde.

Întrebat în interviu dacă el și-ar face publice cheltuielile cu deplasările la cererea a 40.000 de oameni, José Maria Neves, președintele din Capul Verde, a răspuns: „Nu e nevoie de 40.000. Dacă o singură persoană îmi cere ceva, eu sunt obligat să răspund”, a spus președintele republicii din Oceanul Atlantic, la vest de coasta Africii. 

La întâlnirea de la Palatul Prezidențial din Praia, nu s-au luat întrebări. Oaspetele român a mers apoi la Guvern, unde reporterul Libertatea a revenit direct către Klaus Iohannis, cu rugămintea unei întrebări. Președintele Iohannis se grăbea. 

Următoarea vizită a lui Klaus Iohannis a fost la Parlament. De data asta, președintele a fost cel care, văzându-l pe trimisul Libertatea, a mers la el. Șeful statului și-a rugat însoțitorii gazdă să aștepte puțin. A ajuns la ziaristul român, singurul prezent în Capul Verde.

„Haideți, să-mi puneți întrebarea, că, cine știe ce mai scrieți pe urmă”, a spus, pe jumătate amuzat, șeful statului.

Care a fost întrebarea adresată de reporterul Libertatea pentru Klaus Iohannis: „Domnule președinte, Cabo Verde și, în general, Africa, au reprezentat la un moment dat o miză pentru diplomația românească. În ultimele decenii însă, lucrurile au stagnat. Acum ați venit în Africa, un continent cu o creștere accelerată. Credeți că publicul românesc e suficient de matur încât să înțeleagă faptul că diplomația are un cost? De ce nu faceți publice cheltuielile deplasărilor dvs dacă credeți în maturitatea cetățenilor români de a cântări ei aceste cheltuieli? Vă mulțumesc”.

„Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa. Iar în ce privește cheltuielile, sigur că aceste lucruri vin cu niște cheltuieli, voi instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”, a răspuns Iohannis.