Președintele Iohannis se declară un adept al toleranței în contextul discuțiilor despre modificarea Constituției în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie și un bărbat și denunță drept „greșită” calea „fanatismului religios”.

Iohannis a fost întrebat ce părere are despre inițiativa celor trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituției și precizarea clară că o căsătorie este o uniune între o femeie și un bărbat, șeful statului afirmând că nu este încă rândul său să se exprime.

Președintele a spus însă că, în acest context, el vrea să reitereze că societatea trebuie să revină la toleranță și „acceptarea celuialt”.


„Acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel. Nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin”.

Șeful statului a subliniat că el este „adeptul toleranței”, încrederii și deschiderii spre celălalt.

Reprezentanții Asociației Neamunit și Coaliția pentru familie au solicitat în septembrie Parlamentului să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituției privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat și o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Curtea Constituțională a avizat pozitiv, pe 20 iulie, inițiativa de modificare a Constituției astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, nu pe cea între soți.

Președintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privința îndeplinirii condițiilor de depunere a unei inițiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condițiile legii, precum și în privința respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetățenilor, care nu pot fi suprimate. Dorneanu a explicat că CCR a decis astfel să permită ca această inițiativă să fie discutată de către Parlament, nefiind probleme de formă ale propunerii și nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.