Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, un mesaj în care spune, printre altele, că avem responsabilitatea de a construi o societate în care toți sunt acceptați.

"Sărbătoarea etniei romilor din România este o bună oportunitate de a promova reușitele și contribuțiile valoroase aduse societății de către cetățenii romi, bogata lor tradiție, obiceiurile acestora și expresiile identității și creativității lor, care reprezintă surse importante ale diversității noastre culturale. În același timp, este important să evocăm nedreptățile pe care romii au fost obligați să le îndure de-a lungul secolelor, culminând cu atrocitățile Holocaustului. Suntem responsabili să menținem vie memoria victimelor și să condamnăm ferm politicile discriminatorii și crimele comise împotriva romilor, precum și pe autorii acestora", a transmis Klaus Iohannis într-un mesaj prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul unui eveniment organizat la Academia Română.

În numele statului român, Iohannis și-a arătat angajamentul de a combate prompt intoleranța, discriminarea, rasismul și xenofobia.

"Având în vedere că în  prezent, pe fondul crizelor multiple, continuă să se propage discursul instigator la ură, atitudini și fapte care aduc atingere demnității umane, drepturilor și libertăților constituționale, trebuie să ne opunem acestor derapaje și să depunem eforturi susținute pentru a le elimina. Avem responsabilitatea, români și minorități naționale deopotrivă, de a construi o societate prosperă și incluzivă, în care toți cetățenii sunt acceptați și beneficiază de oportunități egale, indiferent de etnie sau mediul din care provin", se mai arată în mesaj.

De asemenea, în acest sens, președintele a transmis că "educației îi revine un rol fundamental" și este deosebit de important ca autoritățile centrale și locale să sporească eforturile pentru a crește gradul de incluziune a copiilor și tinerilor romi în școli și universități, precum și pentru sprijinirea acestora pe întregul parcurs educațional.

"Structurile asociative ale romilor pot contribui semnificativ la  atingerea acestor obiective.Sărbătoarea etniei romilor din România este o zi care ne aduce împreună o dată pe an, însă este esențial să rămânem motivați și să acționăm pentru emanciparea economică, socială și culturală a romilor pe tot parcursul anului. În pragul marilor sărbători creștine, îmi exprim speranța că Ziua etniei dumneavoastră va reprezenta pentru comunitățile de romi din România un prilej de bucurie și de celebrare a importantelor valori comunitare care vă caracterizează.Această zi ne oferă tuturor un bun prilej de întărire a solidarității internaționale în jurul valorilor păcii și al protejării drepturilor fundamentale ale omului!", a mai explicat șeful statului.