Klaus Iohannis consideră că bugetul propus de PSD-ALDE, și adoptat vineri de Parlament, arată disprețul total față de așteptările românilor, care vor o guvernare responsabilă și credibilă, preocupată de nevoile reale ale oamenilor.

La nivelul Executivului, lucrurile sunt complet diferite față de ceea ce își doresc cetățenii, iar acest buget reprezintă "cel mai elocvent exemplu al unei guvernări care amanetează viitorul românilor", susţine preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Cu o abordare rigidă și autoritară, PSD-ALDE a venit în Parlament, cu o întârziere nepermis de mare față de termenul legal, cu un buget care nu poate fi executat. Întârzierea fără precedent a bugetului arată, de fapt, lipsa de soluții reale ale guvernării în raport cu promisiunile făcute. În pofida încercării PSD de a adopta pe repede înainte acest buget, Partidul Național Liberal a reușit să treacă un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din România: majorarea semnificativă a alocațiilor pentru copii. Este o victorie importantă a opoziției, care ar fi putut să nu rămână singulară, dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi fost interesată în mod real de a identifica acele măsuri care să conducă la prosperitate și la o viață mai bună pentru români", afirmă şeful statului.

Preşedintele remarcă faptul că bugetul PSD-ALDE neglijează persoanele cu dizabilități și copiii orfani:

 

"PSD nu doar că ignoră situația persoanelor cu dizabilități, dar pedepsește într-un mod cinic sute de mii de persoane cu dizabilități grave, precum și familiile acestora. În bugetul PSD-ALDE pe 2019, cheltuielile pentru persoanele cu dizabilități sunt lăsate integral în sarcina autorităților locale. În contextul situației critice în care sunt aduse autoritățile locale în ceea ce privește alocările bugetare, există riscul imposibilității de plată a tuturor cheltuielilor aferente persoanelor din sistemul de asistență socială".

 

Totodată, Klaus Iohannis atrage atenția că bugetul se bazează pe cifre supraestimate în raport cu realitățile economice, neglijează investițiile și prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de școli, spitale, grădinițe, adică tocmai ceea ce PSD a promis și nu face.

"Este inacceptabil să vinzi iluzii românilor și să prezinți bugetul pe 2019 drept un buget al investițiilor, când, în realitate, bugetul prevede reducerea semnificativă a investițiilor din fonduri naționale la nivel local față de anul 2018. În acest context, este cu atât mai revoltătoare creșterea excesivă a fondurilor alocate partidelor parlamentare. PSD profită din plin de aceste majorări pe care și le-a dat singur cu atâta dărnicie, în vreme ce nu a găsit resurse bugetare pentru a acoperi în mod echilibrat necesitățile din atât de multe domenii esențiale deficitare", afirmă Iohannis.

Acesta consideră că PSD-ALDE nu face altceva decât să demonstreze "incompetență, oportunism și rea-voință prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare și responsabilitate".