Statul este pregătit pentru a interveni în campanii de fake news, susține președintele Klaus Iohannis, care avertizează că o bună parte a conflictului dintre Rusia și Ucraina se duce în zona știrilor și a informațiilor false.

Președintele Klaus Iohannis a pus pe seama unor informații false psihoza declanșată miercuri ce a determinat mii de șoferi să se aglomereze în benzinării. În același timp, șeful statului a avertizat că prețurile la energie sunt în mare măsură influențate de războiul ce se poartă în Ucraina, după atacurile declanșate de Rusia pe teritoriul statului vecin.

„O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona știrilor și a informațiilor false, și știți bine că Guvernul a pornit verificările astăzi (joi - n.r.) de la prima oră, pentru a vedea cum s-a ajuns la situația de ieri, care, de fapt, a pornit de la o singură stație de benzină, însă se pare că informația a fost amplificată artificial și a dus la aproape un val de panică. Este periculos dacă se dezvoltă dintr-un fake news o astfel de panică și trebuie să fim foarte atenți și cu informațiile pe care le primim, iar jurnaliștii serioși și redacțiile serioase trebuie să aibă foarte mare grijă ce informații preiau și duc mai departe”, a declarat Iohannis, înainte de summit-ul informal al UE de la Versailles.

El a spus că vor mai urma și alte campanii de fake news, dar statul este pregătit să intervină. „Atâta vreme cât războiul continuă, putem să ne așteptăm la orice încercare de a influența economiile europene prin fake news. De aceea, trebuie să fim foarte precauți. Și, da, statul este pregătit pentru a interveni în astfel de campanii”, a adăugat el.

Președintele a spus că prețurile la energie au crescut în urma pregătirilor pentru război și în urma războiului din Ucraina. „Atâta vreme cât războiul continuă, efectele economice vor exista și vor apărea, însă noi discutăm, sigur, în paralel, măsuri prin care vom ține prețurile în așa fel încât să fie energia în continuare plătibilă pentru consumator, în special pentru consumatorul vulnerabil”.

Însă trebuie să fim conștienți, a adăugat șeful statului, că acest război are influențe și asupra prețurilor, și asupra economiilor noastre. „Ceea ce vrem să facem este să păstrăm aceste influențe la un nivel rezonabil și, în paralel, să dezvoltăm o independență mai pronunțată a economiei europene” față de importurile din Rusia, a mai spus Iohannis.