Președintele Klaus Iohannis a deschis luni noul an școlar la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

În discursul său, Iohannis a transmis că îi place că elevii se ghidează după cuvintele latinești înțelepte „Per aspera ad astra”, care ne amintesc că "drumul spre reușită este presărat cu greutăți".

"Plini de greutăți au fost și ultimii ani, marcați de valurile succesive ale pandemiei de COVID-19. În fața acestor provocări, elevii, părinții și profesorii din toată țara au răspuns cu solidaritate, cu profesionalism, dar și cu speranță. Tocmai de aceea, acest nou început este un bun prilej de a vă mulțumi dumneavoastră, cadrelor didactice, pentru toate eforturile depuse astfel încât elevii să beneficieze de condiții bune de învățare. Ați promovat excelența și ați pus elevul în centrul activității educaționale, iar realizările sunt vizibile, sunt recunoscute de întreaga comunitate educațională și sunt dovedite de rezultatele excepționale ale elevilor colegiului", a spus președintele.

Klaus Iohannis a arătat și că educația este un domeniu pe care el îl consideră "esențial pentru fiecare dintre noi și pentru țară în ansamblu" și a ținut să reamintească faptul că a proiectul România Educată, care ar trebui să aducă un suflu nou educației din România. 

"În ultimele luni, în spațiul public a existat o firească și intensă dezbatere publică despre viitorul educației, dezbatere care mă aștept să continue în Parlament, până când vom ajunge la o formă legislativă care să vă ajute pe fiecare dintre dumneavoastră să vă îndepliniți aspirațiile", a adăugat șeful țării.

Președintele a vorbit și despre faptul că școala este un spațiu decisiv al formării elevilor și că sunt anii în care ei iau hotărâri esențiale pentru propria viață, în care se descoperă și își cultivă pasiunile, în care înțeleg rostul valorilor, importanța integrității, a colaborării și a responsabilității.

"Noi, adulții, vă suntem alături, dar vom avea mereu nevoie de implicarea și de vocea voastră.Vă încurajez să nu alegeți mereu calea cea ușoară, dar să încercați să o căutați de fiecare dată pe cea corectă. Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil. Să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu permiteți nimănui să calce în picioare încrederea în voi și în capacitatea voastră de a deveni mai buni. Viitoarele legi ale educației ar trebui să pună în aplicare în școlile românești schimbările pe care evoluțiile societății și ale științei ni le-au arătat ca fiind necesare. Educația trebuie centrată pe profilul elevilor și al studenților, luând în calcul interesele diverse ale acestora, potențialul individual care trebuie sprijinit și provocările globale. De aceea, actualizarea programelor școlare și a modului de predare nu mai poate fi amânată", a mai precizat șeful țării.

Klaus Iohannis a avut un mesaj și pentru cadrele didactice, despre a căror profesie a spus că este una "creatoare de viitor", iar aceștia au demonstrat în ultimii ani că sunt capabili și hotărâți să reinventeze mijloacele tradiționale de predare pentru a face ca educația să continue, chiar și atunci când pandemia ne-a impus restricții severe.

"Ați fost și sunteți motorul unui sistem care, de multe ori, n-a știut să vă recompenseze pe măsura eforturilor. Văd și înțeleg aceste eforturi și tocmai de aceea mi-am dorit ca Proiectul „România Educată” să facă din cariera didactică una dintre preocupările centrale ale societății noastre. Asta înseamnă intrare în carieră pentru cei ce își doresc la modul real și pot să fie dascăli, dar și salarizare pe măsură, prin mentorat și trasee flexibile în carieră, care să fructifice talentul fiecăruia dintre dumneavoastră", a continuat Iohannis.

În final, părinților le-a dorit "nenumărate motive de mândrie oferite de reușitele școlare ale copiilor dumneavoastră".

Klaus Iohannis și-a încheiat mesajul promițând că, prin implementarea proiectului „România Educată” și prin finanțările propuse în cadrul PNRR, statul ia deja "măsuri concrete pentru a oferi elevilor instrumentele necesare pentru a-și atinge potențialul maxim".