Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că la reuniunea din 9 și 10 februarie 2023 a Consiliului European nu se va regăsi pe agenda de discuții chestiunea Schengen.

"Am avut o discuție destul de lungă cu prim-ministrul Suediei și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre cu problematica și părerea lui a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție. Înainte, dați-mi voie să clarific niște lucruri, ca unii formatori de opinie, aviz de publicitate, să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite. Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, ci la Consiliul JAI", a spus Klaus Iohannis într-o declarație comună de presă cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Iohannis este convins că, după ce se tranșează problemele la nivel politic, tema aderării va fi repusă pe agenda Consiliului JAI și că, atunci când se va întâmpla asta, va primi un răspuns pozitiv.

"Nu ne permitem noi, UE, încă un eșec", a replicat Iohannis.

Legat de discuțiile de la Consiliul European din 9-10 februarie 2023, acesta nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen, a mai anunțat șeful statului.

"Este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie e greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria", a adăugat Klaus Iohannis.

Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că "nu există niciun motiv justificabil pentru ca România și Bulgaria să nu fie primite în Schengen", iar problema trebie să fie rezolvată în 2023.

+++

Suedia, care preia la 1 ianuarie 2023 președinția Consiliul Uniunii Europene, trebuie să pună pe agenda viitoarei reuniuni a Consiliului JAI subiectul aderării la Schengen. Dacă ambasadoarea Suediei în România a spus că acest lucru se va întâmpla, iar ministrul de Interne, Gunnar Strommer, s-a declarat "pentru" aderarea României și Bulgariei la Schengen, alte voci spun că Suedia nu va face acest lucru în cele 6 luni de președinție.