UPDATEIohannis convoacă CSAT, unde "probabil" se va discuta despre oferirea sistemului Patriot Ucrainei
Președintele Klaus Iohannis va convoca ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru săptămâna viitoare, iar subiectul oferirii sau nu Ucrainei a unui sistem de rachete Patriot "probabil" va fi discutat la întâlnire.
"Problema este de actualitate, cu siguranță. Voi convoca o ședință a CSAT pentru săptămâna viitoare, joi, ședință unde probabil se va discuta și această chestiune", a spus, marți, Klaus Iohannis, după participare la Summitul Formatului București 9 (B9) de la Riga, întrebat dacă mai e de actualitate cererea Ucrainei de a primi sistemul Patriot.
Reamintim că pe 22 mai, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este de acord ca România să rămână fără sistem de apărare anti-rachetă și că încă nu s-a luat o decizie în ceea ce privește bateria Patriot pentru Ucraina.
„Nu vorbim de o remorcă cu trei aparate, sunt instalații foarte complicate. Nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă”, a declarat președintele Iohannis.
Președintele nu a precizat când va avea loc ședința CSAT cu privire la trimiterea singurului sistem Patriot funcțional Ucrainei.
„Nu comentez această chestiune și nu cred că are ce căuta în spațiul public general. Trebuie discutat cu specialiștii din armată, decis în CSAT și în final comunicat rezultatul”, a adăugat Iohannis. „Nu există un orizont de timp pentru luarea acestei decizii”.Î
ntrebat de jurnaliști dacă escaladarea conflictului din Ucraina ar putea fi o amenințare directă la securitatea țării, președintele Iohannis susține că „nu există nicio amenințare directă pentru că România este o țară sigură”. El a exclus din nou trimiterea de soldați în Ucraina.
Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, beneficiul pe care România îl are ca membru NATO, „trebuie să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO. Nu suntem singuri, suntem împreună cu aliații”.
Anterior, pe 15 mai, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la Digi24, că, o eventuală decizie a României de a oferi Ucrainei sistemul de rachete Patriot, "deranjează foarte mult Moscova".
"Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este și normal. Este o decizie importantă. În schimb, am văzut reacția Moscovei. Să fim corecți, noi avem de a face cu un agresor și cu un dictator. Am văzut reacția Moscovei, undeva așa, transmis voalat, o amenințare către România. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova. Rusia nu va ataca România. Rusia nu-și permite să atace România și nici nu vrea să atace România. România este membră NATO, avem un partener strategic – Statele Unite ale Americii", a spus Ciolacu.
Și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că vor exista discuții în CSAT, dar a reiterat faptul că sistemul Patriot operațional în România este indispensabil.
"Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (un sistem Patriot - n.r.). Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții", a spus ministrul Apărării, potrivit TVR.
În acest moment, România are patru sisteme Patriot, dintre care unul este operațional, iar trei sunt în curs de operaționalizare. Încă trei astfel de sisteme urmează să fie primite de statul român.
"Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național. Deci ele au relevanță, iar din acest punct de vedere, acest sistem operațional este indispensabil", a spus ministrul social-democrat.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, va avea pe ordinea de zi următoarele subiecte:
- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
- Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
- Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
- Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
- Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.
În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
de mona 11 Iun 2024 23:10