Administrația Prezidențială a reacționat rapid că anunțul ministrului Justiției, apreciind că raportul prezentat joi seara e lipsit de claritate. Pentru PSD și ALDe raportul a fost unul profesionist.

”Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

 

”În repetate rânduri, președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”,

se mai arată în comunicat.

Joia trecută, președintele a declarat, într-o conferință de presă, că DNA și conducerea instituției fac treabă bună: 

”Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”.


Iohannis a mai spus că nu există motive pentru revocare.

”Momentan, sincer, nu văd motive de revocare. Dar, s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu și pe care le cunoaște ministrul Justiției. În acest caz, cu siguranță, domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat, dacă ar solicita așa ceva. Încă o dată, acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat că nu a existat niciun control la DNA, altul decât cel din vara anului trecut, despre care nu s-a mai auzit mare lucru, probabil s-a terminat cu bine. Nu a existat nici măcar o discuție la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca așa, cvasi peste noapte să apară motive serioase și bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a spus Klaus Iohannis.

Pledoarie convingătoare pentru statul de drept 

Poziția ministrului Justiției a fost o "pledoarie convingătoare pentru statul de drept și pentru respectarea drepturilor omului, pe care excesele de putere și de autoritate, ignorarea prevederilor Constituției și a celorlalte puteri ale statului le pot periclita", a declarat, pentru Agerpres, liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, raportul prezentat de ministrul Justiției a fost unul "responsabil și argumentat", în timp ce poziția "luată în grabă" a președintelui Klaus Iohannis față de concluziile acestui raport nu este convingătoare: "Nu poți să răspunzi unui raport prezentat astfel, detaliat, cu un comunicat scris în grabă și care a dovedit că autorul său nici măcar nu a citit raportul complet. Dacă dorește să răspundă, președintele Iohannis trebuie să aibă o prezentare la fel de convingătoare, cu referiri la Constituție și la legile țării, cu referiri la deciziile Curții Constituționale, la activitatea concretă a procurorilor și atunci vom crede că Iohannis este, la rândul său, responsabil și nu acționează doar în virtutea faptului că Procuratura până în clipa de față i-a fost aliată".

Și PSD consideră că raportul lui Tudorel Toader e unul profesionist.

”Raportul pe care domnul ministru Tudorel Toader l-a prezentat astăzi în fața presei a fost unul extrem de profesionist, bazat pe lege, cu argumente foarte clare, solide și de netăgăduit. Concluzia pe care a tras-o era firească, ca urmare a acestui raport. Era firească de altfel și ca urmare a evoluției pe care cu toții am văzut-o în această perioadă de timp. Susținem in mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe calea constituțională și legală să vedem cum se vor desfășura lucrurile”, a declarat purtărul de cuvânt al PSD Adrian Dobre.

 

”Afirmațiile domnului ministru nu sunt luate din eter sau din altă parte, sunt concluziile CCR pe care dânsul le-a citat. Adică faptul că domnia sa le-a prezentat ca fiind abateri succesive de la linia constituțională a României nu face altceva decât să arate realitatea cu care ne luptăm sau ne confruntăm de un an de zile”,

a mai spus  el.

"Raportul de 36 de pagini, prezentat astăzi de dl Tudorel Toader, este absolut devastator. Devastator nu numai pentru șefa DNA, ci și pentru instituția pe care o patronează și vizavi de sistemul de care noi vorbim atunci când spunem 'statul paralel'. Deci din 36 de pagini, așa scurt, cum le-a prezentat, a vorbit despre ilegalități fără precedent, despre implicarea în dosarele unor procurori, despre lucruri nelegale coordonate de la centru, despre abuz în ceea ce privește relația cu Parlamentul și sfidarea Parlamentului, sfidarea Curții Constituționale, pur și simplu dl Tudorel Toader ne-a explicat în acest raport că există un stat în stat care acționează fără reguli și fără legi și care pur și simplu trebuie reorganizat din temelii", a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

USR și PNL cer demisia lui Toader

"Tudorel Toader, demisia!! Sunteți, domnule Toader, o rușine pentru România! O țară întreagă a văzut că nu sunteți altceva decât avocatul pledant al penalilor. Înșelați așteptările oamenilor cinstiți și încălcați angajamentele internaționale ale României. Într-o țară membră a Uniunii Europene, însuși ministrul Justiției pledează cauza infractorilor. Cetățenii cinstiți din România au putut vedea în această seară că în Guvernul PSD-ALDE nu mai e nimeni care să apere aplicarea fermă a legii în fața corupției", a scris pe Facebook prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan.

Uniunea Salvați România a cerut demisia lui Tudorel Toader și i-a solicitat președintelui Iohannis să nu dea curs revocării. 

”Tudorel Toader a ales să respecte indicațiile șefilor politici și să dea un semnal puternic magistraților din România că de acum înainte oricine îndrăznește să cuteze să ancheteze gașca de penali a lui Liviu Dragnea va fi supus hărțuielilor mediatice și politice", se arată într-un comunicat al USR.