Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Forumul Global „Drepturile Omului și o Lume fără Tutun”, că prevenția nu este o prioritate pentru actuala guvernare și a criticat lipsa spitalelor regionale promise de PSD.

"Este îmbucurător că tot mai mulți români înțeleg de ce este absolut necesar să adoptăm un stil de viață sănătos și să fim permanent informați cu privire la efectele pe care obiceiurile nocive, cum este fumatul, le au asupra propriei sănătăți. Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată și încurajată de efortul autorităților. Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai punctat că, în pofida promisiunilor guvernanților, nu vedem campanii de informare, nici spitalele regionale, nici îmbunătățirea sistemului de sănătate.

"De fapt, în pofida promisiunilor făcute de guvernanți, nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Și dacă asta ar fi singura problemă! Dar nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar, și, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni. Vedem, în schimb, ignorarea problemelor reale din sănătate, pacienți nemulțumiți și medici demotivați, crize și noi, și noi scandaluri televizate", a mai spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a explicat că sănătatea generației de acum și a celei viitoare trebuie "să fie mai presus de orice obiectiv care aduce câștiguri electorale sau politice pe termen scurt".