Președintele Klaus Iohannis a vorbit din nou joi despre războiul de Ucraina, afirmând că "e foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace", dar dacă în acest război se cedează prea ușor, "toată arhitectura internațională va dispărea".

Iohannis a fost întrebat joi despre un sondaj recent făcut la nivel european care arată că românii sunt printre cei care își doresc să se termine mai repede războiul din Ucraina, chiar cu prețul pierderii unor teritorii și cu reducerea sprijinului pe care și România îl acordă ucrainenilor. 

El a răspuns că este foarte important să vedem ce vrem noi să facem ca stat, pentru România este "un stat care este construit pe valori și principii".

"Noi sprijinim Ucraina, fiindcă așa este corect. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale, Rusia a atacat un stat independent și încearcă să acapareze părți din Ucraina. Asta nu se poate și nu poate fi acceptat. Pe de altă parte, sigur, orice război creează un stres major și cu cât ești mai aproape de război, cu atât stresul este mai mare. E foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace. Cu toții ne dorim pace, însă pacea nu poate fi obținută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va dispărea și va dispărea, fiindcă atunci și alții vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar. Trebuie să vedem întreaga imagine, arhitectura internațională. Echilibrul global pe care l-am construit cu multe sacrificii și foarte greu după Al Doilea Război Mondial este destinat unui echilibru rezonabil, uman, corect. Toată lumea are dreptul să trăiască, și indivizii, și statele. Nu poate fi acceptat ca un stat mare și puternic să facă ce vrea pe glob. Și de aceea suntem de partea Ucrainei", a răspuns Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat și faptul că toate condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicați.

"Nu poate nimeni peste capul ucrainenilor să înceapă să spună cum se negociază pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii și rușii trebuie să o accepte. Cam aici suntem. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei îl dăm fiindcă suntem convinși că așa este corect și așa trebuie să procedăm ca Ucraina să-și poată manifesta dreptul la libertate, la suveranitate, la integritatea granițelor", a răspuns Iohannis înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Despre faptul că România a fost printre primele state care au semnat contracte în cadrul mecanismului comun de achiziție de muniție și dacă țara noastră va cumpăra atât pentru stocuri proprii, dar și pentru Ucraina și care este valoarea totală a contractului, Iohannis a explicat: "România de principiu a fost de acord cu acest proiect. Este o abordare europeană, nu este o abordare națională și noi o sprijinim. Ea este gândită să se desfășoare cu bani europeni, deci cu finanțare europeană, și printr-o agenție europeană, deci nu se țintește achiziție de tip național. Și noi credem că este o abordare foarte bună, de aceea suntem de acord cu ea".