Președintele Klaus Iohannis a venit cu noi precizări despre "toleranța zero pentru plagiat" și a afirmat că legile educației nu sunt despre trecut, ci despre viitor, astfel că pentru plagiatele vechi "sunt alte mecanisme care trebuie aplicate".

Astfel, întrebat despre legile educației și că a afirmat zilele trecute că ele ar trebui să conțină aceste "toleranță zero pentru aceste plagiate", dar în proiectele elaborate de fostul ministru Cîmpeanu există multe prevederi care au fost criticate, inclusiv pe partea de integritate academică, Iohannis a replicat:

"Sunt două lucruri. În primul rând, trebuie să spun foarte clar: anumite prevederi din proiectele existente trebuie îmbunătățite. Asta nu înseamnă că legile trebuie retrase, că nu au fost înaintate nicăieri. Deci vorbim despre drafturi sau proiecte pe care se lucrează în interiorul Ministerului. Evident, noul ministru, doamna Deca, va lua aceste proiecte și va discuta cu cei interesați și cu experții cum se poate îmbunătăți un articol sau altul. După părerea mea, anumite prevederi, de exemplu legate de integritate și etică, pot fi îmbunătățite, ca să zic așa", a spus Klaus Iohannis  înaintea participării la prima reuniune a Comunității Politice Europene.

Referitor la ceea ce aa spus despre toleranță zero, Iohannis a venit cu completări.

"Aceste legi nu se referă la trecut, aceste legi se referă la viitor și eu îmi doresc niște legi care pe viitor nici nu mai permit apariția plagiatelor în diferite lucrări de specialitate. De exemplu, ca să nu rămân doar așa, în zona teoretică. Dacă cineva dorește să obțină doctoratul, atunci acea lucrare de doctorat trebuie verificată cu soft antiplagiat înainte să se acorde titlul de doctor, ca să nu mai existe discuții cum au fost unele legate de titluri obținute în trecut. Încă o dată, noile legi se referă la ce întâmplă de acum încolo, nu se referă la ce s-a întâmplat acum zece, douăzeci, treizeci, patruzeci de ani. Acolo sunt alte mecanisme care trebuie aplicate și de aceea am vrut sa fiu foarte clar. Doresc să avem legi care nici nu permit apariția unor lucrări plagiate", a completat șeful statului.