Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj de Ziua Europei în care sublinează că istoria ne arată că "proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun".

"Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile. Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistența, unitatea și umanitatea.Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun. Modul în care vom depăși actuala criză va marca profund conștiința noastră europeană și va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea și coeziunea europeană sunt valori de o importanță majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european și reconectarea la nevoile și așteptările cetățenilor noștri", se arată în mesajul transmis de preșeintele Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că toate valorile europene din "Declarația Schuman" rămân astăzi la fel de valabile.

"Au trecut 70 de ani de la „Declarația Schuman”, bazată pe o viziune comună asupra principiilor de unitate și cooperare europeană. Demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de valabile și capătă o semnificație mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm viețile cât mai multor cetățeni europeni", a mai transmis șeful statului.

Klaus Iohannis afirmă că românii și-au câștigat respectul Europei și amintește că în 2018, de Ziua Europei, a avut loc Summitul de la Sibiu, acolo unde liderii UE și-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită și coezivă.

"Țara noastră este pe deplin integrată în marea familie europeană. Românii și-au câștigat respectul Europei prin atașamentul autentic față de valorile europene și prin susținerea constantă pentru păstrarea nealterată a democrației și a drepturilor civice. Anul trecut, marcam Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui Summit în care liderii europeni și-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită și coezivă, în care statele membre trebuie să acționeze împreună pentru a reuși să vină cu răspunsuri eficiente în fața provocărilor comune", a mai arătat președintele.

Acesta mai adaugă că „Spiritul de la Sibiu” își păstrează deplina relevanță și dobândește noi valențe în fața provocărilor de astăzi.

"Criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, în spiritul unității și solidarității. În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Echipe de medici și asistenți români s-au deplasat în Italia și Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei. De asemenea, țara noastră este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esențiale în zonele cele mai afectate. Totodată, România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual", se arată în același mesaj.

În final Klaus Iohannis declară că, "în aceste vremuri dificile, trebuie să fim conștienți că deciziile și acțiunile noastre de acum pot influența decisiv direcția strategică a marii familii europene. Este esențial să reconfirmăm, prin tot ceea ce facem, că viziunea noastră rămâne una comună și că, dincolo de diferențele și specificitățile noastre firești, ne unește voința de a găsi împreună soluții durabile și eficiente în beneficiul tuturor cetățenilor europeni".