Klaus Iohannis spune că decizia CCR pe tema proiectelor de modificare a Constituţiei pentru interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie nu schimbă nimic, căci întrebarea de la referendum nu s-a referit la schimbarea legii fundamentale.

Decizia Curții Constituționale „nu schimbă cu nimic realitatea”: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților deoarece ar încălca voința cetățenilor exprimată la referendumul din 26 mai, „un principiu stabilit tot de CCR”, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Iohannis a subliniat că „voința cetățenilor exprimată categoric și fără echivoc de 6,5 milioane de români trebuie respectată în mod obligatoriu” iar „acest lucru este incontestabil”, remarcă HotNews.

„CCR a stabilit că nu e nevoie de modificarea Constituţiei. În referendumul convocat, eu nu am întrebat cetăţenii dacă interdicţia trebuie instituţită în Constituţie”, a declarat preşedintele.

Șeful statului a notat că „CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului fapt care face ca acest demers să fie unul corect și pe deplin constituțional”, iar acum „este datoria partidelor parlamentare de a găsit forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație decizia cetățenilor”.

Iohannis a spus că, deși „opozanții statului de drept și ai justiției independente au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei CCR”, „cele mai multe dintre soluțiile trimise în proiectele înaintate de partide către Curte au trecut testul constituțional”.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins săptămâna trecută propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ţine de faptul că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie depășește limitele revizuirii.

Potrivit CCR, o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de graţiere individuală încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.