Klaus Iohannis spune că decizia CCR pe tema proiectelor de modificare a Constituției pentru interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu schimbă nimic, căci întrebarea de la referendum nu s-a referit la schimbarea legii fundamentale.

Decizia Curții Constituționale „nu schimbă cu nimic realitatea”: Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților deoarece ar încălca voința cetățenilor exprimată la referendumul din 26 mai, „un principiu stabilit tot de CCR”, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Iohannis a subliniat că „voința cetățenilor exprimată categoric și fără echivoc de 6,5 milioane de români trebuie respectată în mod obligatoriu” iar „acest lucru este incontestabil”, remarcă HotNews.

„CCR a stabilit că nu e nevoie de modificarea Constituției. În referendumul convocat, eu nu am întrebat cetățenii dacă interdicția trebuie instituțită în Constituție”, a declarat președintele.

Șeful statului a notat că „CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului fapt care face ca acest demers să fie unul corect și pe deplin constituțional”, iar acum „este datoria partidelor parlamentare de a găsit forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație decizia cetățenilor”.

Iohannis a spus că, deși „opozanții statului de drept și ai justiției independente au găsit imediat prilejul de a încerca să deturneze sensul deciziei CCR”, „cele mai multe dintre soluțiile trimise în proiectele înaintate de partide către Curte au trecut testul constituțional”.

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins săptămâna trecută propunerile legislative de revizuire a Constituției inițiate de PNL și USR, pe de-o parte, și de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ține de faptul că interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție depășește limitele revizuirii.

Potrivit CCR, o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de grațiere individuală încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului român.