Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a citit motivarea deciziei CCR în cazul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar evaluarea nu e terminată.

"Am citit motivarea deciziei Curţii. Ca să nu apară, aşa, o confuzie în spaţiul public: am spus de prima dată că voi citi această motivare până o înţeleg foarte bine. Deci, mai avem un pic de citit. Însă, citind această motivare, au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez demersul într-o nouă lumină. În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări", a afirmat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia.


”PSD încearcă să amputeze puterile președintelui României. Am văzut această dorință la legea ANCOM, apoi la legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată. Se pune întrebarea: nu cumva aceste legi au fost modificate pentru a diminua puterea președintelui? Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași logică a PSD de amputare a rolului președintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror”, a mai spus președintele.

Șeful statului s-a întrebat dacă procurorii mai sunt independenți și dacă există un ”nou super-ministru al Justiției” care decide și președintele execută, fără avizul CSM.

Întrebat de revolta magistraților, Iohannis a precizat că ”pe bună dreptate” s-au revoltat: ”Cum se trezește un politician, care este și infractor, să meargă la televizor să amenințe magistrații după un miting mediocru?”

Președintele a exclus o suspendare, întrucât nu există un temei pentru asta.