Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Sofia, că o relație transatlantică bună e vitală, lucru pe care-l cred majoritatea liderilor europeni.

”Privind la cele mai recente decizii ale președintelui Donald Trump cineva ar putea gândi: cu așa prieteni, cine mai are nevoie de dușmani”, a afirmat miercuri, într-o declarație de presă în capitala bulgară, președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Întrebat de poziția României în contextul relației ”agitate” dintre UE și SUA, președintele Klaus Iohannis a reamintit că politica externă a Bucureștiului se bazează pe trei piloni: Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO și apartenența la UE.

”Am subliniat de foarte multe ori că relația bună transatlantică e vitală”, a spus șeful statului, înainte de participarea la summitul UE-Balcanii de Vest.

Iohannis a mai spus că a fost mulțumit de faptul că majoritatea liderilor europeni văd lucrurile la fel și că nu se intră ”într-o logică de adversitate”.

Așa cum într-o familie apar neînțelegeri, și între parteneri intervin ”sincope”, dar asta nu înseamnă că cineva renunță la Parteneriatul cu SUA sau la apartenența la UE.

Iohannis a criticat vocile din țară care susțin această idee a alegerii între SUA și UE, calificând-o drept ”profund toxică”: ”Îmi displace profund că sunt anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem, cică, între Statele Unite și Europa. Nimic mai fals!”.

”Până și ideea aceasta este profund toxică și contraproductivă. Noi, românii, am ales. Și Statele Unite, și Uniunea Europeană. Nu ne-a obligat nimeni la aceste lucruri. A fost strict voința noastră și așa vom merge mai departe și ori de câte ori va fi nevoie, voi sublinia importanța ambelor relații pentru România și importanța relației transatlantice. Acest lucru va fi discutat și răsdiscutat, și vom reuși împreună să lămurim problemele pe care le avem, de exemplu pentru tarife la export și alte lucruri”, a continuat Iohannis.