Președintele Klaus Iohannis a declarat că joi va veni cu lămuriri despre candidatura sa la șefia NATO, în condițiile în care țara noastră este singura care nu și-a anunțat susținerea pentru Mark Rutte, iar susținerea pentru Iohannis nu există.

"Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice. Dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare", a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu omologul din Italia.

Pe 11 iunie, Klaus Iohannis a anunțat că va convoca pentru data de 20 iunie ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), iar subiectul oferirii sau nu Ucrainei a unui sistem de rachete Patriot "probabil" va fi discutat la întâlnire.

Declarația sa vine după ce marți Ungaria și Slovacia au anunțat că îl sprijină pe olandezul Mark Rutte să preia, din octombrie, funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.