Președintele Klaus Iohannis vede compensarea cu doar 50 de bani a litrului de combustibili ca fiind o măsură bună luată de Guvernul Ciucă, afirmând că, în final, "50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai".

"Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna Guvernelor, în realitate nu este din cauza legislației europene. La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești. Discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică", a declarat Klaus Iohannis după reuniunile liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest de la Bruxelles, întrebat cum vede compensarea decisă de Guvern pentru carburanți, comparativ cu o reducere a accizei.

Citește și: Guvernul compensează prețul la carburanți cu 50 de bani pe litru/ PSD nu pare încântat

Legat de celalalte instrumente pe care le are Guvernul pentru a stopa creșterile de prețuri, Iohannis a spus că sunt cele de reducere a TVA-ului, sprijin bugetar și "alte mecanisme".

Iohannis a mai spus că în România "Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate".

"Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate, am discutat ieri (miercuri - n.r.) cu premierul această chestiune, este corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi", a continuat șeful țării.

Klaus Iohannis a mai afirmat că cei 50 de bani "se simt la sfârșitul lunii" mai ales pentru cei care alimentează în cantități mari.

De asemenea, Nicolae Ciucă l-a asigurat că suma poate fi suportată de stat.