"Suntem pentru solidaritate în interiorul UE, suntem solidari cu statele membre afectate de această criză. Acționăm în spiritul respectării drepturilor omului”, a afirmat, președintele, în cel de-al treilea discurs rostit în Parlament.

„Consider că, mai ales acum, trebuie să respingem manifestările radicale și să dovedim echilibru și înțelepciune”, a mai spus Iohannis miercuri dimineață. 

Șeful statului a reiterat faptul că nu crede că actuala criză a refugiaților poate fi rezolvată "printr-o abordare birocratică sau contabilă, matematică, ci doar prin dialog deschis”, prin consultare, printr-o decizie consensuală, "ținând cont, sigur, de principii și valori, context și de realități”.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că discuția nu trebuie să fie despre locuri de cazare, "ci despre oameni, despre integrarea lor în societate, despre accesul lor la educație, servicii de sănătate și locuri de muncă pe termen lung”.

"Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere, prin amenințarea cu sancțiuni, ci de comun acord. Cred că fiecare stat membru are dreptul să acționeze în funcție de situația specifică pe care o are, conform capacităților și posibilităților pe care le are”, a spus șeful statului.

Declarația sa este o reacție la afirmațiile cancelarului austriac, Werner Faymann, și ale ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, care au susținut că ar trebui reduse fondurile UE pentru statele care nu acceptă cotele obligatorii.

El a mai spus că a susținut acest punct de vedere în discuțiile cu liderii europeni și îl va susține în continuare.Totodată, Klaus Iohannis a anunțat că în ședința CSAT de joi se va conveni asupra pașilor pe care România trebuie să-i facă în acest proces.