Președintele Klaus Iohannis a lăudat din nou Guvernul pentru felul în care a gestionat criza generată de creșterea prețurilor la energie.

El a ținut să spună din nou că această criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, "nu este o problemă care a fost creată în România pentru români și nu este o problemă creată în Europa pentru europeni".

"Guvernul României, de la bun început, a luat lucrurile foarte în serios, a căutat și găsit modalități de ameliorare a situației. Și, în toate discuțiile pe care le-am avut eu cu premierul și cu ministrul de resort, al Energiei, am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă și așteaptă soluții, și, dintre ei, o atenție specială trebuie îndreptată către consumatorii vulnerabili, oamenii care nu-și permit, pur și simplu, să plătească prețuri mari la energie. S-a ținut cont de aceste lucruri și toate demersurile și ordonanțele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în așa fel încât, sigur, să sprijine sectorul producției și distribuției, dar prioritar să fie protejați oamenii de creșteri exacerbate ale prețurilor, și acest lucru se întâmplă. Și ultima ordonanță, ați văzut, care a creat o oarecare rumoare în piață, protejează cetățenii români", a spus Iohannis într-o declarație de presă comună susținută alături de președinta Ungariei Katalin Novak.

Legat de adoptarea Ordonanței de urgență care impune noi reguli pe piață și despre faptul că furnizorii au amenințat că ar putea ieși din piață și întrebat dacă poate garanta că în perioada de iarnă nu vor exista perioade în care alimentarea cu energie și gaze va fi oprită, Iohannis a spus că actul adoptat de Guvern este gândit să creeze "o echilibrare în piață, fiindcă, trebuie să recunoaștem, unii au făcut profituri uriașe în criza energetică".

"Întrebarea mea următoare și discuția următoare cu premierul și cu ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit și pe care pot să vi-l dau", a adugat șeful statului.

Despre recomandarea ca instituțiile publice să economisească energie, Klaus Iohannis a spus că putem să constatăm la tot pasul că încă mai există instituții și oameni care irosesc energia pur și simplu, ceea ce nu este foarte înțelept în condițiile în care energia este foarte scumpă și probabil la mare căutare în această iarnă.

"Însă haideți să nu înțelegem greșit: nu dorește nimeni să avem instituții în care se stă pe frig, ca acum mulți ani – unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuși – și nu își dorește nimeni ca românii să stea acasă și să tremure de frig. Însă acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă", a conchis el.