Președintele speră că Parlamentul va consulta partenerii instituționali importanți după înființarea comisiei speciale care se va ocupa de modificarea legislației în domeniul securității naționale.

Întrebat despre înființarea unei comisii parlamentare speciale de modificare a legilor în domeniul securității naționale, președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că securitatea națională este o temă atât de importantă ”încât ea nu poate fi ocupată de o singură instituție, de aceea și în Constituție toate instituțiile mari au un rol în asigurarea securității naționale, începând de la Președinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern și, bineînțeles, la entitățile de specialitate, Armată, servicii ș.a.m.d”.

”În acest sens, cred că este important să înțelegem că orice demers făcut de vreuna dintre aceste părți pentru a schimba sau a îmbunătăți cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalți. În acest context, sigur, teoretic, sunt imaginabile două scenarii. Un scenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituțiile statului, să le acapareze, să forțeze schimbări ale legislației în domeniul securității naționale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Președinția, fără să colaboreze cu CSAT, fără să colaboreze cu Armata, cu serviciile. Acesta este un scenariu prost. Alt scenariu: o coaliție responsabilă, care înțelege nevoia modernizării legislației în domeniul securității naționale se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu Președintele, cu Președinția, colaborează cu CSAT, colaborează, inclusiv, cu reprezentanții serviciilor vizate și, în final, se obține ceea ce ne  dorim cu toții: o legislație modernizată, o legislație europeană, o legislație care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate națională modernă”, a afirmat șeful statului, adăugând că își dorește cel de-al doilea scenariu. 

Klaus Iohanis a mai afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu ar fi de acord cu scoaterea serviciilor de sub autoritatea Președinției și a CSAT.

El a mai spus că Președinția nu a fost contactată până acum pentru a colabora la o eventuală îmbunătățire a legislației: ”Până acum nu a fost nimeni contactat, dar bănuiesc că după ce astăzi se înființează comisia specială, se vor apuca să își noteze care sunt partenerii importanți în aceste discuții”.

Potrivit G4Media.ro, Liviu Dragnea începe asaltul final asupra serviciilor secrete, pe care vrea să le ia de sub controlul președintelui ca să controleze prin intermediul Guvernului sau al Parlamentului.