Platforma prezentată de premierul Cioloș este "foarte bună" și, probabil, nu a venit cu ea doar ca să arate că are o gândire serioasă, ci dorește "să meargă mai departe", a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

"Este această platformă prezentată de domnul Dacian Cioloș, o platformă foarte bună. Sunt acolo chestiuni pe care ni le dorim cu toții, sunt principii care e bine să ne ghideze în viața politică și economică. În ansamblu, este o platformă de principii și valori pe care o găsesc bună. (...) Bănuiesc că domnul Cioloș nu a venit cu această platformă doar să arate lumii că are o gândire sănătoasă, ci dorește să arate că este dispus, cel puțin așa am înțeles eu, să meargă mai departe. Pe ce poziție? Asta, sigur, depinde în primul rând de alegător", a declarat Iohannis, întrebat despre platforma de principii lansată luni seara de premierul Dacian Cioloș.

El a ținut să sublinieze că pe 11 decembrie sunt organizate alegeri parlamentare, nu "guvernamentale".

"Guvernul se stabilește ulterior, prin proceduri care mă implică și pe mine și partidele politice din Parlamentul care va fi constituit", a spus șeful statului, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă platforma este răspunsul pe care îl aștepta din partea premierului, președintele Klaus Iohannis a arătat că este un pas bun, "fiindcă partidele se vor putea decide să susțină sau nu această platformă, dar cred că este nevoie și de alți pași".

Șeful statului a precizat că a discutat despre această platformă cu premierul Dacian Cioloș luni, în cadrul întâlnirii săptămânale.

"Dl Cioloș mi-a spus că intenționează să lanseze această platformă. Nu am avut o dezbatere pe această platformă. Este un document al domniei sale pe care l-a prezentat și rămâne și sper să fie o bază serioasă de discuții pentru campania electorală", a afirmat președintele.

Premierul Dacian Cioloș a reiterat luni că nu va intra în politică înainte de alegerile din decembrie, dar a prezentat o platformă care conține ideile sale despre o viitoare guvernare: "România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări".

Cioloș a spus că decizia sa de a nu candida la alegerile parlamentare rămâne "fermă", dar crede că schimbarea începută de guvernul său independent poate să continue.

Platforma prezentată luni este însă un subiect pe care Cioloș este dispus să îl discute după alegeri cu reprezentanții acelor partide interesate să îl sprijine. Până acum, PNL și USR au anunțat că l-ar susține pe actualul premier pentru un nou mandat după alegeri, în timp ce PSD l-a contestat în repetate rânduri.

În documentul redactat pe baza unor linii generale, Cioloș vorbește despre o Românie fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, guvernată cu bun simț, în care fiecare muncește și este plătit cinstit, fără sărăcie, educată, sănătoasă, cu o economie competitivă, care contează în Uniunea Europeană și NATO.