Klaus Iohannis a declarat, despre afirmațiile lui Victor Ponta privind o poziție comună a României, Bulgariei și Serbiei în cazul închiderii granițelor, că premierul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România și s-a plimbat până la Sofia.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, la Arad, unde a participat la ceremoniile prilejuite de Ziua Armatei, că premierul Victor Ponta ”s-a plimbat până la Sofia”, s-a întâlnit cu alți premieri, ”chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend”, potrivit Mediafax.

”Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declarațiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: ”Da, cu siguranță! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuție pe această temă”.

Klaus Iohannis va participa, duminică, la Bruxelles, la reuniunea pe tema migrației, alături de alți nouă șefi de stat și de guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar și sârb, că închiderea frontierelor celor trei țări, dacă Germania și Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziția celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles, a relatat Reuters.

”Bulgaria, România și Serbia vor fi pregătite să-și închidă frontierele migranților, în cazul în care Germania și Austria vor face acest lucru”, a declarat anterior premierul bulgar, Boiko Borisov.

"Noi, cele trei țări, suntem pregătite, dacă Germania și Austria își închid frontierele, să nu ne lăsăm țările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiți să închidem frontierele", le-a spus Borisov jurnaliștilor.

"Nu ne vom expune țările presiunii devastatoare a milioane (de refugiați) care ar putea veni", a subliniat el.

Premierul român Victor Ponta a spus că aceasta va fi poziția comună a celor trei țări la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guverne convocată duminică la Bruxelles în vederea abordării crizei migranților în Balcanii de Vest.

"Noi ne îndeplinim obligațiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. "Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor țări", a adăugat el.