Preșdintele Klaus Iohannis a fost întrebat vineri dacă vara aceasta va fi impusă în continuare carantina pe timp de noapte, chiar și după ce atingem obiectivul de 35% dintre persoane vaccinate.

"Lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine și, dacă ne vaccinăm, și deocamdată pot să spun că merge bine campania, avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic. Pe măsură ce pandemia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul de persoane la ATI, numărul de decese – din păcate, încă prea mulți mor de această boală -, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus. Comitetul național evaluează permanent, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică fac propuneri și veți vedea că ușor, ușor, se atenuează câte o măsură, pe urmă începem să renunțăm la anumite măsuri, până când, în final, ieșim din pandemie și ne reluăm viața normală", a explicat Klaus Iohannis.

Întrebat ce are de gând să facă atât el, cât și soția sa, Carmen Iohannis, pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, președintele a răspuns: "Fără vaccinare nu putem să ieșim din pandemie, este foarte clar. Calea de ieșire din pandemie este vaccinarea în masă. Eu sunt implicat din capul locului în campania pro-vaccinare, voi continua, voi vizita centre de vaccinare, voi discuta cu oamenii".

Șeful statului a mai subliniat că "nu există variantă de rezervă" la vaccinare.

"Dragii mei, nu există variantă de rezervă, asta este vestea tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin, ne vaccinăm, ieșim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia tot va continua, se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală și nu cred că cineva își dorește așa ceva", a completat acesta.