Președintele Klaus Iohannis a făcut vineri noi declarații despre aderarea României la Schengen, reiterând că țara noastră îndeplinește toate condițiile încă din anul 2011.

"Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației, și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte dintre serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo. Însă, în afară de asta, este clar că, dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Și atunci, părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate", a spus Klaus Iohannis înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European.

Klaus Iohannis a mai adăugat că formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și "cred că este important acest lucru și pentru români, să se considere și ei europeni cu drepturi depline".

"Este lucru cunoscut că împreună cu noi așteaptă și Bulgaria tot de atâția ani, acum și Croația a solicitat să intre, și eu personal sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în Spațiul Schengen. Încă o dată, condițiile tehnice le îndeplinim, dar acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă", a explicat Iohannis.

Referitor la grupul de experți care vine în România să verifice îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen, dar și despre opoziția Olandei, țară a cărei premier vine în România săptămâna viitoare, Klaus Iohannis a spus că Mark Rutte vine să viziteze trupele olandeze care sunt staționate în Cincu.

Mark Rutte a mai fost în România într-o vizită oficială în septembrie 2018 și în iunie 2019, cu ocazia summitului UE organizat la Sibiu. Întrebat atunci când va adera România la Spațiul Schengen, Mark Rutte a spus: "Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună".

+++

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat joi că pe 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI) și atunci sunt speranțe ca România să fie acceptată în Spațiul Schengen.

Până pe 8 decembrie se va întocmi un raport al unei echipe de experți din Uniunea Europeană privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali, a mai precizat ministrul într-o conferință de presă.

Bode a mai spus că "15 state membre UE de cele 26 au trimis experți evaluatori în România, iar Olanda nu a trimis expert evaluator".

Cel puțin la acest moment, Olanda e singura țară care încă mai are reticențe în privința primirii României și Bulgariei în Schengen.