Șeful statului i-a transmis din Bulgaria președintelui Camerei Deputaților că nu vor mai avea discuții informale.

”Noi nu ne întâlnim fiindcă suntem prieteni sau ne simpatizăm, noi trebuie să colaborăm instituțional, trebuie să trecem peste animozități. Discuțiile care vor avea loc între mine și Guvern sau Parlament, vor fi discuții instituționale. Alte discuții informale sau de armonizare nu vor mai exista. Dragnea, prin felul în care a procedat, nu mai prezintă un partener de discuție decât strict instituțional”, a declarat vineri Klaus Iohannis, după participarea la o reuniune informală la nivel de șef de stat Bulgaria-Austria-România.

Referitor la memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel, președintele a reiterat faptul că Guvernul nu trebuia ”să se apuce de o temă care este a președintelui fără să discute cu președintele”.

”Acum trebuie să o reparăm. România nu are niciun interes să strice relațiile cu Israelul pentru niște politiceni care n-au înțeles care este rolul lor ... În Israel se discută de 20 de ani această chestiune, însă discuția rămâne una prospectivă atâta vreme cât condițiile cerute de ONU și UE nu sunt îndeplinite. Nu putem să facem o politică externă care nu se bazează pe dreptul internațional. Sunt chestiuni extemn de complicate legate de Orientul Mijliocu. Premierul Netanyahu m-a sunat atunci (în ianuarie - n.r.) pe această temă, iar eu i-am spus că înțeleg dorința de a avea capitala acolo, la Ierusalim, dar mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim ține mai degrabă de finalizarea procesului de pace în zonă decât de voința politică a unui actor din Europa”, a explicat președintele Iohannis.