Avem o situație care deja ține de o stare de război, a spus Președintele României, Klaus Iohannis, luni, în cadrul unui interviu acordat TVR1, referindu-se la atacurile teroriste din Franța.

„Avem o situație care ține aproape de o stare de război, atacurile teroriste din Franța sunt de o amploare nemaiîntâlnită, în mai multe locații, simultan, coordonate. Daesh a revendicat aceste atacuri, suntem foarte foarte îngrijorați, ne-am declarat solidari. Suntem profund emoționați de aceste evenimente”, a sus Klaus Iohannis la TVR, citat de HotNews.ro. 

Iohannis s-a declarat convins că, în urma acestei tragedii, marii actori din politica internațională vor trebui să găsească metode comune de abordare pentru conflictul din Siria.

„E mai bine să fii pregătit și să nu se întâmple decât să nu fii pregătit și să se întâmple ceva. Vom discuta aceste lucruri în CSAT în decembrie”, a spus Iohannis.

 

Una din cauzele principale pentru aceste manifestări teroriste, pentru fluxul enorm de migranți, este războiul din Siria. Este nevoie de acțiuni concertate pentru a pune capăt razboiului. - Klaus Iohannis

La întrebarea dacă ceea ce spune presupune inclusiv o prezență militară în Siria, președintele a răspuns: „Nu vreau să intru în detalii care nu sunt încă negociate, dar am speranța că marii actori vor găsi căi de a acționa împreună”. 

 

Legat de mini-summitul NATO de la București, acesta a spus că flancul estic este în continuare expus, dar extrem de important „chiar dacă în aceste zile știrile vin mai degrabă de pe flancul sudic”.

„Am discutat că trebuie să fim uniți si că NATO trebuie sa facă față unor situații care doar aparent sunt diferite”, a spus Iohannis.

Despre acordul de finanțare pentru Republica Moldova, Președintele Klaus Iohannis a declarat că acesta se poate relua dacă Republica Moldova va avea un nou guvern. 

„Se vor relua discuțiile pe împrumut și dacă avem garanția că își păstrează orientarea pro-europeană, nu e nicio problemă să reluam procedura”, a spus Iohannis.

Iohannis a mai spus: „Nu mi s-a părut normal ca, din simple motive birocratice, sa avem un acord aprobat, dar care a fost negociat cu un alt guvern. Această modalitate mi s-a părut cea mai potrivită pentru a lăsa deschisa ușa negocierilor”.