Președintele Klaus Iohannis a comentat marți, din Coreea de Sud, decizia PSD-PNL de a renunța la candidatul comun pentru Primăria Capitalei. Deși nu a intrat în detalii, președintele a lăudat din nou Coaliția și a spus că îi vede un viitor.

"Cert nu este un mare succes al Coaliției, ca să mă exprim așa, dar în rest prefer să nu comentez deciziile Coaliției de ales candidați și de felul în care se vor poziționa. Discuțiile în Coaliției s-au purtat ieri și azi-noapte și nu am fost acolo ca să fiu în contact nemijlocit, deci am aflat rezultatele. Important este ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul Coaliției care pe urma s-ar reflecta negativ asupra activității Guvernului. Cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală", a spus Iohannis, întrebat dacă, după decizia de noaptea trecută, se mai poate vorbi de o strategie comună PSD-PNL la alegerile parlamentare și prezidențiale.

El a reiterat că această Coaliție a luat naștere după ce "a fost încurajată de mine, pentru că am avut nevoie de un Guvern stabil, de o majoritate serioasă în Parlament, pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut, lucru care s-a întâmplat".

"Obiectivul acestei Coaliții a fost stabilitate și trecere cu bine prin crize. Obiectivul a fost atins, dar cred că mai are potențial această Coaliție în viitor. În toiul campaniilor electorale va fi un pic mai complicat de a menține buna înțelegere la cotă maximă", a adăugat șeful statului.

Întrebat dacă decizia Coaliției poate să-i aducă un al doilea mandat actualului primar general, Nicușor Dan, Iohannis a răspuns: "N-aș vrea să speculez acum despre șansele unui candidat sau al altui candidat, însă nu m-am implicat nici înainte, nici acum în negocierile din Coaliție pe candidați și pe felul în care se poziționează, dar la sfârșitul negocierilor am fost informat".

Iohannis nu a vrut să comenteze nici când a fost propus medicul Cîrstoiu, nici acum, după retragerea sa, decizia PSD-PNL de a-l propune pe acesta candidat, afirmând că "nu e treaba președintelui să facă caracterizări ale unor foști, posibil sau viitori candidați".

Jurnalistul i-a spus că propunerea a fost și a PNL, iar Iohannis a răspuns: "Bun, și? Mă tem că nu înțeleg exact sensul întrebării. Eu sunt președintele României".