Președintele a subliniat că România se va implica foarte mult în negocierile privind Brexitul pentru a obține un statut cât se poate de bun pentru românii care trăiesc în Marea Britanie.

”Relația noastră cu Marea Britanie este importantă. Avem un Parteneriat Strategic, pe care dorim, sigur, să îl ducem mai departe.Doamna Prim-ministru mi-a spus cum vede domnia sa procedural Brexit-ul. Mai exact, în prima parte al anului, va face notificarea pe articolul 50, după care vor începe negocierile. Am constatat că și doamna prim-ministru și eu ne dorim negocieri clare, negocieri care se duc în termeni foarte corecți, fairplay, cum zic englezii, și ținând cont și de problemele care sunt importante pentru o parte și pentru cealaltă”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după întrevederea de joi seara, la Bruxelles, cu premierul britanic, Theresa May.

Șeful statului i-a transmis oficialului britanic că România va negocia ”cu foarte mare aplomb” soarta românilor din Marea Britanie, atât după Brexit, ci și până la Brexit.

”Nu ne dorim incidente, nu dorim ca românii din Marea Britanie să fie supuși unor presiuni inutile. Am găsit mare înțelegere. Doamna Prim-ministru ne-a garantat că se va implica personal ca să nu existe astfel de incidente, nici până la Brexit, nici după Brexit, urmând, sigur, ca multe alte detalii să fie discutate pe parcursul negocierilor care se vor purta între Marea Britanie și UE-27”, a precizat Iohannis.

În ceea ce privește românii care vor dori să se stabilească în Marea Britanie după Brexit, Klaus Iohannis a declarat că asta va rezulta din negocieri: ”Pentru Marea Britanie, reglementarea imigrației pare a fi o problemă foarte importantă, cum, pentru noi, statutul românilor este o problemă foarte importantă. Noi pot să spun de pe acum că ne vom implica foarte mult în negocieri pentru a obține un statut cât se poate de bun pentru românii noștri”.