UPDATE / VIDEOIohannis, după tragediile din România: Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe
Președintele Klaus Iohannis s-a dus marți la Spitalul Floreasca din București pentru a vizita o parte dintre răniții de la exploziile din Crevedia de sâmbătă seară.
În seara tragediei, Iohannis a transmis un scurt mesaj pe Facebook, însă acesta nu a fost primit deloc bine de oameni, care l-au criticat și jignit în comentarii pentru lipsa lui de implicare în conducerea țării și pentru faptul că, la opt ani de la Colectiv, România tot nu are spitale.
Postarea președintelui de sâmbătă seară:
Dacă după tragedia din Colectiv s-a dus imediat să aprindă lumânări și chiar s-a alăturat protestatarilor care au umplut străzile din București pentru a cere demisia Guvernului Ponta, acum președintele a reacționat la propriu abia după trei zile.
De altfel, în ultimii ani președintele a fost mai mult plecat și prea puțin preocupat de țară, cu atât mai puțin de tragediile care au tot lovit România. Excepție nu fac nici ultimele aproape două luni, perioadă în care agenda sa publică a fost mai mult goală. Câteva poze "rătăcite" în online îl arătau la un moment dat într-o drumeție pe munte.
+++
Marți, la ora 15:00, Klaus Iohannis a ajuns la spitalul Floreasca, iar după o vizită de aproximativ 40 de minute, acesta a făcut câteva declarații presei care îl aștepta în curtea spitalului. Nu înainte de a da mâna cu medicii și asistentele.
"Am vizitat pompierii răniți. Am întâlnit două categorii de persoane pe care le admir și le stimez: pompierii, care au fost la intervenție, profesioniști hotărâți și care din păcate au fost răniți, pe de altă parte medicii, corpul medical care s-a mobilizat incredibil. Rapid de tot s-a mobilizat întreg spitalul și aceste intervenții, cred că putem să spunem, au salvat vieți și destine. Și unii, și alții au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție și le-am dorit însănătoșire grabnică, iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pe munca pe care o fac zi de zi", a spus Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că trebuie să "vedem un pic mai departe".
"Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. (...) Sigur, toate pot fi clasificate accidente, dar cred că autoritățile trebuie să meargă mult, mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevent? Atunci, cu siguranță autoritățile, instituțiile trebuie să caute explicații și trebuie să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem, a fost neglijență sau conivență sau mai mult, ori pur și simplu ignoranță sau n-au fost bune procedurile sau nu s-au corelat instituțiile, ori cineva a încălcat clar legea. Toate acestea trebuie să fie căutate, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite", a adăugat el.
Iohannis a mai afirmat că nu poate accepta explicații de genul "pe noi nu ne-a sesizat nimeni". "Este un pic mai greu de acceptat, de exemplu în cazul Crevedia, că cei de acolo nu știau. Nu vreau acum să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să își facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare, iar acolo unde sistemul nu funcționează, (...) unde se calcă în picioare autorități care au toți aceeași competență și nici unul nu se duce până la rădăcina problemei, să fie lămurite pentru a preveni în viitor astfel de evenimente", a continuat șeful țării.
Klaus Iohannis a transmis că "este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe", pentru că o astfel de serie de "accidente, tragedii nu poate să rămână fără urmări clare".
"În toată această situație să nu uităm de eroii pozitivi: pompierii și personalul medical, care cu toții și-au făcut cu vârf și îndesat meseria, punându-și viața în pericol. Pe ei să îi felicităm", a conchis președintele.
La final, Iohannis a spus că vrea să răspundă la "o întrebare sau două, hai să zicem trei" de la jurnaliști.
La un moment dat, în timp ce făcea declarații, o femeie în vârstă urla în spatele lui, iar agenții de pază de la spital și cei de la SPP o țineanu să nu se apropie de el.
Întrebat cine crede că e vinovatul moral pentru tragedia de la Crevedia, Iohannis a spus că nu poate răspunde în locul autorităților competente, dar nu acceptă ca la final să se spună "asta a fost". De asemenea, "nicio analiză politică nu trebuie evitată".
Legat de faptul că tot mai mulți oameni văd România, așa cum spunea chiar el, "un stat eșuat", și ce mesaj are pentru românii care vor să își trimită copiii în afara țării, Iohannis a replicat: "Sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale, dar nu trebuie să ne facem ca și cum în România nimic nu ar funcționa. Sunt lucruri care funcționează. (...) Da, sunt lucruri care nu funcționează, instituții, persoane care sunt neglijente. Mai e mult de lucru, dar trebuie să ne apucăm să le facem să funcționeze. Să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună - asta îmi doresc eu, asta vă doriți dvs. și sunt convins că din ce în ce mai mulți politicieni și funcționari își doresc același lucru. Pentru asta trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume".
Iohannis a fost întrebat și despre centrele de arși promise după tragedia de la Colectiv și despre faptul că trimitem aproape zilnic victime în străinătate pentru că nu le putem trata.
A răspuns că a discutat cu conducerea de la Spitalul Floreasca și "mi-au spus că lucruri s-au făcut, progrese existe, însă suntem încă departe de ce s-a promis la vremea respectivă" și "poate promisiunile au fost prea mari, poate angajamentele unor persoane care trebuiau să miște lucrurile au fost prea mici".
Pentru că după tragedia de la Colectiv a spus că a fost nevoie ca oameni să moară ca Guvernul să demisioneze, întrebat dacă acum așteaptă vreo demisie, părerea lui s-a schimbat.
"De data aceasta autoritățile și Guvernul au intervenit cu rapiditate și cred că au fost luate măsurile care au putut fi luate. Mai departe, vedem ce aduce o analiză politică", a răspund șeful statului.
de Valeriu Florean 30 Aug 2023 11:24
In acelasi timp mentionati ca acum " prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar..."
Cu tot respectul, nu pot sa fiu de acord cu folosirea acelei sintagme de "prioritate 0", care a fost preluata in ultimul timp in cvazi-totalitatea exprimarilor oficiale care vor sa sublinieze hotararea ferma de a se face ceva intr-o situatie care impune o urgenta absoluta. Am invatat la scoala, inca de la partea introductiva a aritmeticii ca 0 este egal tot cu 0 ori de cate ori l-am inmulti sau aduna cu el insusi; rezultatul final va fi intotdeauna si fara nici o exceptie tot 0, adica nimic. Cea mai potrivita formulare care ar trebui folosita in asemenea situatii ar trebui sa fie aceea de "prioritatea numarul 1" pentru a avea sensul exact al unei actiuni prioritare preconizate. Am observat ca fostul presedinte Basescu a promovat intens si frecvent in declaratiile sale publice aceasta "prioritate 0", rezultat absolut cu care sa-u si incheiat si cele doua mandate ale sale!