Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, înainte de reuniunea Comunității Politice Europene de la Praga, că există posibilitatea ca România să adere la Schengen, dar garanția nu există încă.

"E bine să se știe, cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru. Și eu, și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează foarte intens la aceste chesiuni. Sunt șanse fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului, iar această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din Spațiul Schengen", a spus Klaus Iohannis.

El a mai adăugat că, după atâția ani de așteptare, liderii europeni și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea UE și soliditatea.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Olanda să vină cu un drept de veto pentru a împiedica aderarea la Schengen, Klaus Iohannis a spus că acum se pregătește o vizită a experților în România și care vor să vadă ce s-a realizat în 11 ani.

El a recunoscut că nu toate punctele sunt încă lămurite, dar "cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în alt conjunctură".

După ce eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a susținut miercuri în plenul Parlamentului European că România ar putea bloca transporturile de cereale din Ucraina dacă țara noastră nu intră în Schengen, Klaus Iohannis a spus că "l-a luat un pic valul", iar o astfel de variantă nu există.