Partidele politice parlamentare au fost miercuri la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis despre desemnarea unui nou premier.

UPDATE

Florin Cîțu e premierul desemnat.

+++

La ora 20:00, este așteptată o declarație de presă a lui Klaus Iohannis în care este posibil să anunțe numele premierului desemnat. 

Consultările s-au încheiat cu grupul minorităților naționale din Parlament.

"Prioritatea Pro România este un Guvern stabil, de profesioniști", a explicat Victor Ponta.

Liderul Pro România a spus că, dacă acum două săptămâni, alături de PSD, l-a propus pe Remus Pricopie pentru funcția de premier, în prezent PSD nu mai vrea, astfel că s-a propus pe el premier.


+++

"Suntem într-un impas în care că nu există configurării unei majorită'i nici în jurul PNL, nici în cealaltă parte. Soluția e un premier independent", a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că Orban a încălcat vădit protocolul cu ALDE prin faptul că a racolat parlamentari. În consecință, ALDE nu va vota niciun alt Guvern PNL.

De asemenea, liderul ALDE i-a transmis președintelui că România nu este pregătită în cazul unei epidemii de coronavirus, iar măsurile luate până acum de autorități nu sunt suficiente.


Delegația ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, a intrat la consultări. Urmează grupul parlamentar Pro Europa și grupup minorităților naționale.

+++

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este propunerea PMP pentru funcția de premier, a anunțat Eugen Tomac.

"Ne aflăm într-o situație în care noi, PMP, nu ne-am dorit. Considerăm că avem obligația să acționăm responsabil. De aceea, PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu. Avem dreptul să solicităm această poziție într-un moment de criză", a spus șeful partidului. 


PMP a intrat la consultări cu Klaus Iohannis. 

+++

"Nu susținem ideea unui Guvern tehnocrat, eșuat în 2016. Alegerile anticipate trebuie uitate, nu pot fi organizate în aceste condiții. Nu sunt o prioritate pentru cetățeni, care așteaptă altceva de la clasa politică și de la Guvern", a anunțat Kelemen Hunor.

El a mai declarat că UDMR nu a propus un premier pentru că președintele știe deja dinainte de consultări pe cine va desemna. 


UDMR, a patra formațiune cu care președintele Klaus Iohannis va discuta despre desemnarea unui nou premier, a ajuns la Palatul Cotroceni.

+++

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că Alianța USR PLUS l-a propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, adăugând că ei sunt pregătiți de guvernare.

"USR și-a exprimat foarte clar disponibilitatea și dorința de a participa la guvernare, în măsura în care se va constitui o majoritate necesară în Parlament. Vorbim despre o participare la guvernare asumată, cu miniștri", a spus Barna.

El a reiterat că prioritatea viitorului Guvern trebuie să fie OUG pentru alegeri în două tururi.


Liderul USR, Dan Barna, alături de mai mulți parlamentari, a intrat la negocieri cu președintele. 

+++

Întrebat dacă ar vota un Guvrn condus de Florin Cîțu, președintele interimar al PSD a declarat că nu ar face asta "nici în cele mai urâte vise".

Marcel Ciolacu a anunțat că a luat act de dorința președintelui și a PNL de a prelungi criza, iar PSD și-a arătat disponibilitate de a vota un Guvern de profesioniști sau de uniune națională.

"L-am înștiințat pe președinte că nu aveam de gând să venim cu o propunere de premier, nici ca membri PSD sau Pro România să facă parte din vreun Guvern", a explicat Ciolacu.


Delegația PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, a intrat la discuții cu președintele. Primarul general Gabriela Firea este și ea prezentă la întâlnire.

+++

De asemenea, acesta a evitat să răspundă dacă liberali mai vor sau nu alegeri anticipate. "Dacă se va ajunge la anticipate, este finalul evenimentelor care se petrec în Parlamentul României", a fost replica premierului interimar.

Orban a refuzat și să spună care este propunerea PNL de premier, spunând doar că decizia îi aparține președintelui.

"PNL va susține decizia președintelui. Avem încredere în el, iar între PNL și Iohannis există un parteneriat pentru România. (...)", a anunțat Ludovic Orban la finalul consultărilor.


Delegația PNL, condusă de Ludovic Orban, a ajuns la Palatul Cotroceni. 

+++

Klaus Iohannis a anunțat marți seară că Ludovic Orban și-a depus mandatul și a decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru a desemna un nou premier.

După ce PSD a anunțat că nu va face nicio propunere de premier, PNL a luat aceeași decizie. Cel puțin așa a declarat președintele partidului, Ludovic Orban, după ședința Biroului executiv: ”Mandatul delegației care va reprezenta partidul este foarte simplu: are mandat deplin de a purta discuții cu președintele Iohannis, iar PNL va susține decizia care va rezulta în urma consultărilor dintre delegația PNL și președintele României și, evident, în urma consultărilor președintelui României cu celelalte formațiuni politice parlamentare".

Eurodeputatul Rareș Bogdan a spus însă că PNL merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu propunerea ca Ludovic Orban să fie desemnat premier: ”Ludovic Orban este premierul votat în Consiliul Național al PNL, deci PNL merge cu mandatul Ludovic Orban. Sigur că președintele României, în care avem totală încredere, are construiți la rândul său niște pași. Vom vedea care sunt pașii aceștia. Dacă nu va fi Ludovic Orban, va fi un om din interior".

Și prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, pentru Agerpres, că decizia partidului este ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier care va fi făcută în timpul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

USR, în schimb, îl va propune pe Dacian Cioloș. Dan Barna a declarat miercuri la RFI că Alianța USR PLUS nu oferă liberalilor un cec în alb și va decide dacă susține sau nu viitorul Guvern în funcție de numele de premier pe care îl va propune președintele.

Programul consultărilor: 

16:00 PNL

16:30 PSD

17:00 USR

17:30 UDMR

18:00 PMP

18:30 ALDE

19:00 Pro România

19:30 grupul minorităților naționale