Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu este corect să le cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească, iar formarea lor inițială este insuficientă.

"Un factor cheie pentru a transforma o școală într-o adevărată comunitate educațională îl reprezintă și modul în care aceasta investește în formarea și motivarea profesorilor săi. Investiția în cariera didactică este, de altfel, un pilon important în proiectul „România Educată”. Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială, într-o lume aflată într-o rapidă schimbare, este insuficientă", a declarat Klaus Iohannis la deschiderea noului an școlar de la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei.

În contextul în care anul acest școlar se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcției de director, președintele crede că avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație, pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura.

El le-a transmis elevilor să interacționeze și să comunice cât mai mult cu colegii, în același timp amintind și că pandemia nu s-a încheiat.

"Este important să respectăm cu strictețe măsurile stabilite de autorități, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă. Prin efortul nostru colectiv, creștem șansele de a avea în acest an un proces educațional relativ normal pentru toți elevii", a mai declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a afirmat și că menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia, iar vaccinarea este esențială pentru acest lucru.