Președintele Klaus Iohannis a declarat că România traversează cea mai gravă formă de criză, cea a lipsei încrederii populației în politicieni, astfel că Guvernul Cioloș este șansa partidelor de a se reconecta, în decurs de un an, la alegători.

”Societatea românească s-a schimbat. Lumea de astăzi are alte așteptări decât societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani, de imediat de după Revoluție. Societatea se schimbă și se schimbă așteptările ei. Se schimbă așteptările față de clasa politică și, dacă diferența între așteptări și realitate devine prea mare, intrăm în criză”, a afirmat, marți, șeful statului, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Guvernului României. 

Klaus Iohannis a atras atenția că România traversează cea mai gravă formă de criză.

”Mulți au vorbit despre criza în care ne aflăm. Mulți au vorbit despre criză, puțini au definit-o. S-au ținut cuvântări cu diferite ocazii, și astăzi în Parlament, s-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, s-a spus că nu am avut și nu avem o criză parlamentară, s-a spus că nu avem nici măcar o criză politică. Și atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză, avem o criză de încredere a cetățeanului față de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele”, a explicat președintele.

Iohannis a spus că încrederea este ”bunul cel mai valoros în politică”, un bun care ”se câștigă greu, se pierde foarte ușor”.

”Această criză de încredere ne-a adus în situația în care suntem acum”, a mai spus el.

În democrație nu se poate fără popor

Șeful statului a susținut că a vorbit ”mult” cu liderii politici, cu oamenii din stradă, cu reprezentanții societății civile, iar protestatarii i-au spus că sunt  nemulțumiți de clasa politică.

Totodată, el a precizat că politicienii i-au spus că au înțeles așteptările și solicitările, dar politică fără partide politice nu se poate.

”Este foarte adevărat. Politică fără partide politice nu se poate. Dar într-o democrație nici fără popor nu se poate”, a conchis președintele.

„Dacă politicienii se îndepărtează de alegător, atunci apare o situație similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegător și clasa politică”, a afirmat Iohannis, adăugând că a ajuns să propună un independent pentru funcția de premier, deoarece niciun partid nu i-a propus un politician. 

Klaus Iohannis a subliniat faptul că Guvernul Cioloș reprezintă o șansă pentru România, deoarece, în timp ce acesta va guverna, ”partidele politice vor avea ocazia, timp de un an de zile, să se reconecteze la alegători”.

”Ar fi excepțional dacă partidele politice ar folosi această oportunitate pentru a-și defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegător, pentru a avea după alegeri o clasă care reprezintă alegătorii, fără criză și care cu multă energie va putea să continue să construiască România prosperă și puternică pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat șeful statului.

Folosiți acest an din plin

El i-a felicitat pe membrii Guvernului pentru votul ”hotărât” primit în Parlament, dar și pentru curajul de a prelua portofoliile. 

”Nu este ușor, politicienii, mai devreme sau mai târziu, vă vor spune că, de fapt, nu-i reprezentați. Este o eroare fundamentală. Guvernul, acest Guvern Dacian Cioloș, are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură din Parlament”, a spus Iohannis.

Președintele i-a îndemnat pe miniștri să folosească ”din plin” anul pe care-l vor petrece la Palatul Victoria, precizând că e un an ”suficient de lung” pentru a guverna România bine și pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale, parlamentare și pentru partidele politice care doresc să se reformeze.

La finalul discursului, președintele a ciocnit un pahar de șampanie și a discutat cu membrii Guvernului.

La ceremonie au participat și președinții celor două camere, Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea.

Iohannis: Puteți conta pe parteneriatul cu mine

Ulterior, președintele Klaus Iohannis s-a dus la sediul Guvernului pentru a asista la ceremonia de predare-primire a mandatului de premier.

Iohannis le-a spus miniștrilor că au ”o provocare frumoasă” și șansa de a arăta ”cum se poate guverna România bine într-un an complicat și cu așteptări foarte mari din partea poporului”.

Președintele și-a exprimat convingerea că toată lumea ”își dorește să meargă ceas” și pentru asta e nevoie de un guvern eficient.

Referitor la faptul că s-a speculat pe tema relației dintre acest guvern și președinte, Iohannis a subliniat că nu va încerca niciodată să spună guvernului ce să facă și cum să facă, dar miniștrii vor găsi în el un partener.

”Veți găsi în mine un partener. Eu vreau ca România să funcționeze bine, pentru asta e nevoie de un guvern care funcționează bine și pentru asta este nevoie de comunicare (...) Puteți conta pe parteneriatul cu mine”, le-a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a asistat și la ceremoniile de predare-primire la Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și la MApN.

La noi se vorbește foarte mult despre cum facem legea, cum interpretăm legea. Eu vă cer să impuneți legea,

i-a spus Iohannis noului ministru de Interne, Petre Tobă. 

Președintele i-a mai cerut să organizeze, în 2016, alegerile ”foarte bine, corecte, cu proceduri transparente” pentru a nu apărea ”niciun fel de dubiu că rezultatul alegerilor reflectă voința alegătorului”.

Început dificil

Cabinetul Cioloș a fost votat, marți, în Parlament cu 389 de voturi ”pentru” și 115 ”împotrivă”, în condițiile în care avea nevoie de 274 de voturi.

Guvernul a avut un început mai dificil, cu o propunere de ministru retrasă. Adrian Baciu a fost retras de la Sănătate, după ce au apărut imagini cu el din perioada în care era model și critici referitoare la lipsa lui de experiență, în condițiile în care este doar medic rezident.

A urmat situația de la Justiție, unde Cristina Guseth a fost retrasă în urma prestației slabe de la audierile din comisii. Pe surse a apărut un nou nume, Mihai Selegean, pentru ca, în cele din urmă, să fie propusă Raluca Prună.

Probleme au fost și la programul de guvernare, din care Cioloș a retras o serie de propuneri, printre care alegerea primarilor în două tururi și comasarea alegerilor.

Parlamentul nu a luat în considerare ultima variantă de program, deoarece ea a apărut după audierea miniștrilor desemnați.

”Sper să demonstrăm altceva, chiar dacă începutul poate să nu fie întotdeauna cel mai fericit”, a afirmat vicepremierul Vasile Dâncu, chestionat de jurnaliști în legătură cu bâlbâielile privind retragerea unor propuneri și modificarea programului de guvernare.