Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că va discuta cu președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și îi va spune că el nu acceptă ca Guvernul Dăncilă, demis în Parlament, să propună un comisar european.

"Este din partea noastră, din păcate, un blocaj care se numește Guvernul Dăncilă. Eu o să mă opun ferm la așa ceva, pentru că un Guvern demis de drept în Parlament nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei. (...) Îi voi spune foarte clar doamnei președinte ales că nu pot să accept ca un Guvern demis să facă o propunere care să fie și acceptată (de comisar european - n.r.)", a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

El a mai spus că viitoarea șefă a Comisiei Europene l-a asigurat că portofoliul promis României rămâne valabil.

Întrebat dacă s-ar putea ca Ursula von der Leyen să aștepte instalarea noului Guvern de la București pentru a se face o nouă propunere de comisar, Iohannis a spus: "Asta este varianta ideală și eu sper să înțeleagă toate părțile implicate, în speță Parlamentul României, că nu ne putem juca cu regulile democrației".

Iohannis a spus că a avut o întâlnire cu von der Leyen și "o să mai avem cel puțin o întâlnire în marja Consiliului de astăzi și de mâine".

UPDATE: Reacția Vioricăi Dăncilă

Liderul PSD a afirmat joi seară, la Constanța, că un premier desemnat nu poate lua o decizie în legătură cu comisarul european propus de România. Ea crede că președintele Klaus Iohannis a făcut o "mare greșeală" declarând la Bruxelles că un guvern demis de drept în Parlament nu poate face o propunere de comisar european, în contextul în care nu va avea niciun rol în viitoarea Comisie Europeană.