Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri o scrisoare ministrului justiției, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcția de procuror șef al DNA a Adinei Florea.

"Ținând seama de faptul că atestarea îndeplinirii condițiilor legale pentru numirea procurorilor în funcții de conducere se realizează în formele și în modalitățile prevăzute de lege, inclusiv în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității", se arată în scrisoare, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Iohannis spune că documentația transmisă de Tudorel Toader nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea că persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de anul 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea.

"Având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituțională nu recunoaște ministrului Justiției - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcțiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condițiilor obiective impuse de lege. Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța", mai arată sursa citată.