Președintele Klaus Iohannis susține, într-un mesaj transmis la 28 de ani de la Revoluția din 1989, că românii transmit din stradă un semnal politicienilor care dovedesc în aceste zile că „nu vor să se desprindă de metehnele trecutului”.

„În 1989, românii au cerut în stradă «Jos comunismul!». Astăzi se aude din nou acest strigăt. Este semnalul hotărât dat acelor politicieni care dovedesc în aceste zile că nu vor să se desprindă de metehnele trecutului. Apărarea idealurilor Revoluției Române înseamnă apărarea instituțiilor statului de drept, apărarea valorilor libertății și democrației, precum și respectul pentru cetățean”, a scris Iohannis pe Facebook.

El subliniază că investigațiile din dosarul „Revoluției” trebuie finalizate, iar crimele și abuzurile din decembrie 1989 trebuie pedepsite.

„La 28 de ani de la Revoluția Română, gândul meu se îndreaptă către românii care s-au opus în stradă dictaturii și au luptat pentru libertate și democrație. Ei sunt eroii care au făcut posibil, prin sacrificiul și curajul lor, miracolul eliberator care va rămâne pentru totdeauna în cărțile de istorie. Am așteptat prea mult ca adevărul să iasă la iveală. Investigațiile din dosarul «Revoluției» trebuie finalizate, iar crimele și abuzurile din decembrie 1989 pedepsite pentru ca victimelor să li se facă, în sfârșit, dreptate”, afirmă șeful statului.