Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în Italia, că viitorul UE ar trebuie să ne preocupe pe toți, iar depășirea gândirii "naționalist-izolaționistă" este necesară pentru a crea o economie europeană puternică.

"Viitorul Uniunii Europene trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi, iar prosperitatea noastră depinde de modul în care vom fi în măsură să contribuim, pe termen lung, la creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii Uniunii. Provocările aduse de globalizare, dar și de contextul geo-politic actual ne obligă să fim solidari și să lucrăm împreună în direcția atingerii convergenței economice și a coeziunii sociale.Este foarte important ca decidenții politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun, precum stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, încurajarea antreprenoriatului și, sigur, protejarea intereselor noastre în cadrul negocierilor comerciale internaționale, o temă care a redevenit de o importanță atât de mare, încât pe mulți se pare că ne-a luat un pic prin surprindere", a declarat Klaus Iohannis în alocuțiunea sa din cadrul întâlnirii cu reprezentanții Confederației patronatelor italiene.

Iohannis a făcut apel către cei prezenți la întâlnire să reflecteze asupra unui subiect pe care el îl consideră vital, și anume promovarea unei politici industriale de vârf pentru UE.

"Cu gândul la viitor, vă invit să reflectați la un subiect pe care îl consider vital pentru prosperitatea generațiilor viitoare, anume modalitățile prin care se poate promova o <<politică industrială de vârf>> pentru Uniunea Europeană, capabilă să genereze competitivitate în domenii precum robotica și industria 4.0, Piața Unică a datelor digitale sau inteligența artificială. Și chiar înainte de a veni la deschiderea Forumului, am avut o discuție foarte substanțială pe această temă", a mai precizat șeful statului.

De asemenea, președintele a afirmat că trebuie să depășim gândirea "naționalist-izolaționistă" și să creăm o economie europeană puternică.

"Trebuie să depășim gândirea naționalist-izolaționistă și să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală. Și aceste domenii de vârf, de tehnologii de mare actualitate, sunt primele unde se simte nevoia unei integrări mai profunde, unei colaborări mai intense și a unei dezvoltări care se poate face doar dacă mai multe economii naționale lucrează împreună. În situația ideală, evident 28, sau într-o situație mai puțin ideală în care ne vom găsi anul viitor, 27, dar acest 27 este obligatoriu", a mai explicat acesta.