Președintele Klaus Iohannis a început miercuri consultările cu partidele politice în vederea desemnării unui premier. Invocând Constituția, PSD și ALDE nu vin la Cotroceni, în timp ce grupul minorităților se va prezenta, dar fără un mandat.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, că această rundă de consultări a fost necesară, toți cei care ”au binevoit” să vină fiind de aceeași părere. Șeful statului a spus că o nouă rundă de consultări va avea loc după ce noul Parlament va intra în funcție. 

”Notă discordantă au făcut PSD și ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări (...) PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă”, a mai spus Iohannis.

El a susținut că aritmetic este posibil ca dreapta să vină cu o propunere de premier.

+++

”Vom face parte din orice soluție politică anti-PSD”, a spus Traian Băsescu, după consultări.

Fostul președinte a declarat glumind că nu s-a discutat despre un nume de premier, dar că Iohannis știe el este cea mai bună soluție pentru a conduce executivul.

El a mai spus că PMP vrea reforme ale instituțiilor politice, precum revenirea la alegerea primarilor din două tururi.

Băsescu a susținut că legea sănătății și problemele din educație vor fi o prioritate pentru PMP.

Totodată, fostul președinte vrea un program guvernamental pentru a sprijini creșterea natalității, astfel ca România să nu repete greșelile unor țări din Europa, care au apelat la migranți în acest sens.

+++

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că formațiunea nu caută fotolii ministeriale, ci este preocupată de apărarea intereselor comunității maghiare și de reforme în diverse domenii, precum educație. Totodată, UDMR vrea parteneri care să dorească ”o descentralizare puternică”, a mai spus președintele partidului.

Întrebat dacă UDMR va susține un guvern PSD și Liviu Dragnea premier, Kelemen Hunor a precizat că nu s-a discutat acest lucru cu președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care nu există o propunere oficială.

Referitor la legea din 2001 care interzice prezența în executiv a unor persoane condamnate, el a spus că această lege trebuie respectată. A atras însă atenția că există și alte legi care nu sunt respectate și nimeni nu pățește nimic.

+++

Nicușor Dan a declarat, după consultări, că USR nu va vota un guvern PSD condus de Liviu Dragnea.

Întrebat dacă Dacian Cioloș rămâne opțiunea USR, liderul formațiunii a confirmat, însă a precizat că rezultatele alegerilor nu sunt favorabile pentru un asemenea proiect: ”Este evident că am spus președintelui că am susținut și continuăm să susținem această variantă, numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din această variantă o variantă prea puțin posibilă”.

+++

Consultările cu PNL au durat circa o jumătate de oră. După consultări, Raluca Turcan a criticat intenția lui Liviu Dragnea de amânare a mai multor măsuri fiscale, acuzând PSD de ”fraudă de încredere”.

Ea a spus că ar fi ”un semnal negativ” numirea în fruntea Guvernului a unei persoane condamnate penal.

Un program de dreapta ar fi mai potrivit pentru ”bunăstarea” acestei țări, a mai spus președintele interimar al PNL, care însă a precizat că liberalii nu au, în prezent, o propunere de premier. Dacian Cioloș ar fi prima opțiune în cazul în care PNL ar ajunge în situația de a putea propune un premier.

+++

Conform programului anunțat marți de Administrația Prezidențială, consultările ar fi trebuit să înceapă de la ora 10:00 cu PSD, dar Liviu Dragnea a anunțat că social-democrații nu vor veni la Cotroceni, întrucât, potrivit Constituției, discuțiile trebuie să înceapă după învestirea noului Parlament.

În urma refuzului PSD, consultările au început la ora 11:00 cu PNL, reprezentat de președintele interimar, Raluca Turcan, secretarul general interimar, Marian Petrache, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă și Mircea Hava. 

Va urma de la 12:00 USR, reprezentat de Nicușor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu și Levente Elek. Cum întâlnirea de la ora 13:00 cu ALDE a căzut, consultările vor continua după-amiază, de la ora 16:00 cu UDMR, de la 17:00 cu PMP, reprezentat de fostul președinte Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu și Robert Turcescu, și se vor încheia cu grupul minorităților, de la 18:00.

Liderul actualului grup al minorităților, Varujan Pambuccian, a declarat pentru Agerpres că reprezentanții grupului minorităților naționale din Camera Deputaților vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni, însă nu vor avea un mandat.

"La noi nu este ca la partide, trebuie mai întâi să se formeze noul grup și de la acela puteam primi un mandat pentru consultări", a explicat Pambuccian.