Klaus Iohannis este ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind suprins că acesta acționează ”în beneficiul unui singur om”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Mădălina Dobrovolschi a afirmat, joi, că președintele Iohannis este surprins și de ”rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorității politice”.

"Președintele trage un semnal de alarmă ca toți românii să înțeleagă cât de pericolos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaților penal să ne conducă (...) Este rolul președintelui să vegheze la respectarea Constituției și la modul în care interacționează instituțiile statului. Sub aspectul respectării drepturilor și libertăților cetățenești se pot ascunde astfel de demersuri, care au în spatele lor un beneficiar unic. Este clar că nu este scopul principal acela de a clarifica un text al Constituției, care a fost clar timp de 16 ani, ci cu totul alte interese", a spus ea.


"Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce", a mai afirmat Dobrovolschi, amintind că, în 2001, România se afla în plin proces de integrare în UE și NATO, iar la acel moment a fost adoptată legea prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv prim-miniștri.

"În 16 ani, nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România. În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcție, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile și libertățile cetățenești, drept urmare această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că până la urmă este interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre", a spus Mădălina Dobrovolschi, referindu-se la câteva texte din Constituție, respectiv articolul 58, alineatul 1, privind rolul Avocatului Poporului, care prevede că este acela de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice.

"Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului", a subliniat Dobrovolschi, precizând că articolul 16, alineatul 3 din Legea fundamentală prevede că funcțiile și demnitățile publice se exercită în condițiile legii: "Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislație ca să înțelegi că Legea fundamentală vorbește și despre alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să ocupe o astfel de demnitate, chiar indică și recomandă legiuitorului să stabilească astfel de criterii".

Dobrovolschi a avertizat că prin acțiunea Avocatului Poporului "se poate deschide poarta condamnaților penali să conducă, să dețină funcții înalte în stat".

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a contestat, joi, la Curtea Constițutională Legea 90/2001 care îi interzice unui condamnat penal, și implicit lui Liviu Dragnea, să ocupe funcții în Guvern.

"O să vedeți că sunt argumente beton în sensul soluției pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeți câte texte din Constituție, din diverse Convenții internaționale sunt încălcate în opinia noastră", a afirmat Ciorbea, miercuri, în Parlament.