Președintele Klaus Iohannis anunță că a invitat partidele politice să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului UE al României, afirmând că așteaptă un răspuns afirmativ din partea partidelor.

„Am constatat că există o largă convergență. Majoritatea partidelor sunt de acord că rezultatele referendumului trebuie implementate așa cum a votat poporul (...). Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european a României sau, dacă vreți altfel, un pact politic pentru România europeană”, a anunțat Klaus Iohannis.

Ce conține pactul propus de Klaus Iohannis:

- transpunerea în legislație a interdiciției privind amnistia și grațierea pentru fapte de corupție;

- transpunerea în legislație a interdiciției adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor, organizării judiciare, corelată cu dreptul altor instituții de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe;

- transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice;

- revizuirea legilor justiției, inclusiv a OUG prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a consiliilor consultative ale judecătorilor și procurorilor europeani, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO;

- adoptarea modificărilor aduse Codurilor penale numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene;

- cei care semnează pactul să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp a măsurilor.

Acordul poate fi consultat AICI.

+++

Iohannis a punctat că proiectul de acord va fi trimis imediat partidelor parlamentare și așteaptă în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația sa.

Președintele a subliniat că votul masiv de la referendum a fost peste așteptări.

„Rezultatul numărării voturilor arată că la acest referendum s-au prezentat aproape opt miloane de români, din care aproximativ șase milioane și jumătate de voturi au fost clar «Da» la ambele întrebări. Un rezultat foarte, foarte bun, mult, mult peste așteptări, ori această prezență arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări. Ele trebuie acum transformate în legislație. Românii au votat, politicienii trebuie să implementeze rezultatul", a mai declarat Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că românii au votat împotriva abordării anti-UE promovată de PSD-ALDE în campania electorală.

„Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovată în campanie de PSD-ALDE, două partide care au fost sancționate drastic de electorat. Noi nu am ajuns întâmplător în UE, noi, românii, am dorit să fim în UE. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră, dar și această decizie este una suverană. Noi vrem să facem parte din acest spațiu care se bazează pe principii și valori”, a mai adăugat el.