Președintele Klaus Iohannis l-a numit, joi, pe generalul Răzvan Ionescu în funcția de prim-adjunct al directorului SRI. Acesta își va prelua atribuțiile începând cu data de 24 martie 2017.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, l-a învestit în funcția de prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI) pe generalul Răzvan Ionescu, decretul de numire în funcție fiind semnat deja de președintele României, potrivit Mediafax.

Generalul de brigadă Răzvan Ionescu are 45 de ani și o experiență de peste 20 de ani în munca operativă a Serviciului de Informații.

"De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania", potrivit SRI.

Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții în SRI, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

"A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general de brigadă în primăvara anului 2016 și anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi", mai transmite SRI.

Generalul Răzvan Ionescu îl va înlocui în funcție pe Florian Coldea, pe care, în 17 ianuarie, SRI l-a trecut în rezervă. Decizia a fost luată după o ancheta internă demarată în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, potrivit cărora aceștia ar fi avut o relație strânsă de prietenie, și în ciuda faptului că în urma verificărilor s-a stabilit că Florian Coldea nu ar fi încălcat legea.

Sebastian Ghiță a publicat mai multe fotografii, înregistrări și facturi care demonstrau că cei doi, împreună cu familiile, au petrecut mai multe vacanțe împreună.